woensdag 19 februari 2025 | Artikelen nieuwsbrief

Aansluiten op de arbeidsmarkt

Een van de doelstellingen van de Wet toekomst pensioenen is een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Ik vroeg laatst aan een gesprekspartner: Wat is nu eigenlijk het probleem van het oude stelsel als het gaat om aansluiten op de arbeidsmarkt?

“Nou, dat zal ik u vertellen. Ik heb vier pensioenen. Elk fonds communiceert op zijn eigen manier en ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik wil die vier graag bij elkaar brengen, maar dat mag niet van De Nederlandsche Bank (DNB)”. Uit de lichaamstaal bleek dat dit uit haar hart kwam.

Ik moet toegeven dat ik door dit antwoord verrast was. Ik kende dit argument nog niet, maar het probleem is reëel en Koopkrachtig Solidair Pensioen is hier ook de oplossing voor.

DNB is prudentieel toezichthouder. Dat betekent dat zij erop toeziet dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen hun financiële en andere processen zodanig op orde hebben, dat uw bankrekening, uw verzekering en uw pensioen geen gevaar lopen. Dit is een van de drie kerntaken van DNB.

Onderdeel van die taak is dat DNB erop toeziet dat het overbrengen van een bankrekening, verzekering of pensioen naar een andere bank, verzekeraar of pensioenfonds veilig kan. Uw bankrekening of uw verzekering mag niet worden overgedragen aan een bank of verzekeraar die op het randje van faillissement staat. Het is de taak van DNB om daarop te letten en die taak oefent zij met zorg uit.

Om dezelfde reden mag u uw pensioen niet overdragen aan een ander pensioenfonds als daardoor uw pensioen onzekerder wordt. De vraag of DNB dan wel invaren mag toestaan laat ik voor dit moment onbeantwoord.

Vanuit de taakstelling van DNB en haar benadering van de economische werkelijkheid zijn de verboden om pensioenen over te dragen naar een fonds met een te zwakke financiële positie terecht. DNB heeft zelfs expliciet de opdracht om dat te verbieden.

Er is alleen één kanttekening. Het rekenmodel waarop DNB haar besluiten baseert bevat enkele cruciale fouten. Voor de technici die willen weten welke, verwijzen wij naar onze website. Het gevolg is dat de dekkingsgraad waar DNB zich op baseert niets zegt over de mate waarin het fonds in staat is om haar verplichtingen na te komen. Wij hebben een nieuw model ontwikkeld dat veel beter meet in hoeverre een fonds in staat is om zijn verplichtingen na te komen. Uit dat model zal blijken dat (nagenoeg) alle fondsen prima in staat zijn hun verplichtingen na te komen. En dus dat waardeoverdrachten weer volledig verantwoord zijn.

Koopkrachtig Solidair Pensioen tornt dus niet aan het principe waarop de verboden van DNB gebaseerd zijn. DNB blijft verantwoordelijk om te borgen dat uw pensioen veilig is. Maar de uitkomst van het sommetje zal zijn dat in de praktijk alle barricades voor de overdrachten weg zullen vallen.

Nieuwsbrief 2025 – 08 23 februari 2025

Woordenlijst

ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.

  • Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
  • Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
  • Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
  • Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
  • Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.

Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.

Gerelateerde berichten

Is pensioen te ingewikkeld?

Wij hadden laatst een discussie met iemand over de vraag of de Wet toekomst pensioenen het jaar 2030 gaat halen. Een stelsel dat nul van de gestelde doelen haalt en wel veel geld kost en ook nog eens veel onzekerheid oplevert, is immers gedoemd te stranden. De...

Lees meer

Dood paard

Een bekende wijsheid van de Dakota-indianen zegt dat “wanneer je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, de beste strategie is om af te stappen“. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Maar de praktijk is vaak anders. Zie bijvoorbeeld...

Lees meer