donderdag 2 januari 2025 | Artikelen nieuwsbrief

Beteuterd

Natuurlijk kom ik wel eens mensen tegen die het niet met mij eens zijn. Ik probeer dan te bedenken hoe de ander tot zijn of haar standpunt is gekomen. Soms lukt dat best wel. Zeker als mensen zijn vastgeroest in het oude denken kan ik hun standpunt best snappen. In die fase heb ik immers zelf ook gezeten.

Maar soms begrijp ik het ook helemaal niet. Zoals de pensioenfondsbestuurder die laatst beteuterd opmerkte, dat het nieuwe stelsel misschien helemaal niet goedkoper gaat zijn. Het lukt me niet om me in die gedachte te verplaatsen.

In het oude stelsel wordt er elke maand een dekkingsgraad berekend. Die dekkingsgraad wordt gepubliceerd en hij wordt gebruikt voor wat speculaties over indexaties in de nabije toekomst. Maar afgezien van de dekkingsgraad per 31 december gebeurt er niet heel veel met die berekening. Als daar een fout in zit is dat misschien gênant, maar de pensioenen van mensen worden er niet anders door.

In het nieuwe stelsel moet er elke maand een volledige doorrekening plaatsvinden, want de bereikte resultaten moeten worden verdeeld over alle deelnemers. Als daar een fout in zit, dan krijgt een deelnemer een fout pensioen. En omdat het om een verdeling gaat wordt de fout bij die ene deelnemer vervolgens verdeeld over alle andere deelnemers. Het spreekt voor zich, dat zo’n berekening veel zorgvuldiger moet worden uitgevoerd dan wanneer het alleen om een indicatie gaat.

Nu gaan de rekenmodellen ervan uit, dat deelnemers zaken als trouwen, kinderen krijgen, echtscheiding en overlijden eerst aan hun pensioenfonds melden en daarna pas aan de familie. In de modellenwereld betalen werkgevers pensioenpremies altijd stipt en leveren zij mutaties als in- en uitdiensttreding of wijziging van de deeltijdpercentages altijd per ommegaande aan. Medewerkers in de pensioenadministratie zijn nooit ziek. De werkelijkheid is natuurlijk anders. Dat betekent, dat informatie die nodig is voor de berekening in augustus soms pas in september of nog (veel) later bij een pensioenfonds binnenkomt. En dat betekent weer, dat de berekening die in augustus gemaakt is niet helemaal juist was.

In het oude stelsel kon men daar nog laconiek mee omgaan. De te laat binnengekomen informatie wordt alsnog verwerkt, maar de augustus berekening blijft de augustus berekening. Sommige correcties zijn meevallers; andere tegenvallers. Die streept men tegen elkaar weg. De dekkingsgraad klopte niet tot twee cijfers achter de komma, maar niemands pensioen wordt er anders door.

In het nieuwe stelsel moet dat anders. Die te laat binnengekomen informatie heeft namelijk invloed op iemands pensioen. Die informatie moet worden verwerkt, niet op het moment dat die binnenkomt, maar met terugwerkende kracht. Natuurlijk gaat een fonds op zo’n moment niet alle pensioenen dan herberekenen; daarvoor gebruikt men een stroppenpot. Maar ook die stroppenpot moet gevuld worden.

Natuurlijk is het nieuwe pensioenstelsel een stuk duurder in de uitvoering dan het oude. Nog afgezien van de kosten die gemoeid zijn met de inspanningen om daar te komen.

Daarom begrijp ik niet als iemand nu beteuterd  reageert dat het niet goedkoper gaat worden.

Nieuwsbrief 2025 – 01 5 januari 2025

Woordenlijst

ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.

  • Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
  • Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
  • Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
  • Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
  • Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.

Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.

Gerelateerde berichten

Jaarrekening 2024

https://www.koopkrachtig-solidair-pensioen.nl/wp-content/uploads/2025/01/Jaarrekening-2024.pdf

Lees meer

Koopkracht voorstellen

In haar visiedocument Werken aan een toekomstbestendig pensioen benoemt Agnes Joseph namens NSC ook het belang van koopkracht. Ze doet drie voorstellen. Het eerste voorstel is dat sociale partners een koopkrachtambitie moeten formuleren. Precies deze zelfde eis...

Lees meer