Broodtrommel
Het moet in het midden van de jaren veertig geweest zijn. Wijlen mijn vader was nog een jochie en mocht met zijn grote zus mee op schoolreisje. Hun moeder, mijn oma, had een lunchpakketje gemaakt en zijn zus, mijn tante, kreeg als oudste van de twee het beheer over de broodtrommel. Net na de oorlog was voedsel een schaars goed en het beheer over de broodtrommel was dus een belangrijke verantwoordelijkheid.
De bus was nog maar nauwelijks vertrokken of mijn vader vroeg aan zijn zus of hij een boterham mocht. Mijn tante had instructies van haar moeder, dat zij zuinig met het brood moest zijn en al gaan eten als de school nog in het zicht was paste daar natuurlijk helemaal niet bij. “Nee Wim, dat is voor straks” kreeg mijn vader dan ook te horen.
Toen de bus bij de attractie was aangekomen probeerde mijn vader het opnieuw. “Mag ik nu een boterham?” “Nee Wim, dat is voor straks.” Tussen het spelen door probeerde hij het opnieuw, en opnieuw was het antwoord “Nee Wim, dat is voor straks”. Terug in de bus: “Nee Wim, dat is voor straks”. Het eind van het liedje was dat ze met een volle broodtrommel thuiskwamen, waar hun moeder, mijn oma, al bezig was met het bereiden van de avondmaaltijd.
Natuurlijk was mijn vader een onverantwoordelijke korte-termijn-denker (vergeef me, pa) en was mijn tante de uiterst zuinige schatbewaarder. Maar door van zuinigheid een doel op zich te maken in plaats van een middel om een achterliggend doel te bereiken, is het achterliggende doel uiteindelijk juist niet bereikt.
Dit verhaal is echt gebeurd. Althans, ik bewaar zoete herinneringen aan de smakelijke manier waarop mijn vader deze jeugdherinnering met ons deelde. Maar als u, lezer, een parallel ziet tussen mijn tante en sommige pensioenfondsbestuurders anno 2024 als het om indexeren gaat, kan ik u dat niet kwalijk nemen.
Nieuwsbrief 2024 – 08 25 februari 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.