donderdag 8 augustus 2024 | Artikelen nieuwsbrief

Buy and hold

Ik was laatst op een congres van het Instituut Voor Pensioeneducatie. Daar sprak onder andere een dame van Triodos over sociale obligaties. Dit zijn obligaties die speciaal zijn geselecteerd op de sociale kenmerken van de achterliggende bedrijven en projecten. Er worden hoge eisen gesteld aan arbeidsomstandigheden, kansen voor mensen met een achterstand en dergelijke. Voor details verwijs ik naar Triodos en andere uitgevers van deze obligaties.

Eén uitspraak viel me als bestuurder van Koopkrachtig Solidair Pensioen specifiek op en dat is, dat er nauwelijks in dergelijke obligaties gehandeld wordt, omdat beleggers een buy and hold strategie aanhouden. Dat betekent, dat ze een obligatie kopen en die in portefeuille houden tot hij op de einddatum wordt afgelost. Dit viel me op, omdat het nogal ingaat tegen de ingeburgerde cultuur van voortdurende handel. Aangejaagd door de korte termijn focus van het Financieel ToetsingsKader (met onder andere een maandelijkse berekening van de dekkingsgraad en sturing daarop) zijn fondsen voortdurend bezig om hun beleggingen te kopen en te verkopen. Zelfs als ze niet kopen of verkopen is dat omdat ze na wikken en wegen expliciet te besluiten om dat niet te doen.

Een dergelijke nerveuze beleggingsstrategie is natuurlijk heel kennisintensief en pensioenfondsen kunnen dat al lang niet meer zelf. Daarom besteden ze dat uit aan gespecialiseerde vermogensbeheerders. En die hebben weer een cultuur waarbij ze zelf beloond willen worden als ze goed presteren. Wat dit betekent voor de kostenstructuur van pensioenfondsen laat ik aan uw fantasie over.

Koopkrachtig Solidair Pensioen is een concept dat de focus legt op de lange termijn. Buy and hold als standaard strategie tegenover handel als uitzondering past uitstekend bij onze kijk op pensioenen. Zelfs voor fondsen die zo groot zijn dat de kosten gemakkelijk met een heel klein extra rendement terugverdiend kunnen worden kan er bezuinigd worden op het voortdurend sturen op de korte termijn. Met deze manier van kijken kunnen we pensioenen niet alleen zeker en koopkrachtig maken, maar ook goedkoper.

Nieuwsbrief 2024 – 11 17 maart 2024

Woordenlijst

ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.

  • Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
  • Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
  • Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
  • Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
  • Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.

Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.

Gerelateerde berichten

Is pensioen te ingewikkeld?

Wij hadden laatst een discussie met iemand over de vraag of de Wet toekomst pensioenen het jaar 2030 gaat halen. Een stelsel dat nul van de gestelde doelen haalt en wel veel geld kost en ook nog eens veel onzekerheid oplevert, is immers gedoemd te stranden. De...

Lees meer

Dood paard

Een bekende wijsheid van de Dakota-indianen zegt dat “wanneer je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, de beste strategie is om af te stappen“. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Maar de praktijk is vaak anders. Zie bijvoorbeeld...

Lees meer