maandag 12 augustus 2024 | Artikelen nieuwsbrief

De 2008 casus

Op aandelen kan gemiddeld meer geld verdiend worden dan op meer zekere instrumenten zoals obligaties. Maar aandelen kunnen ook onderuit gaan.
Laten we zo’n beursval eens nader bekijken. In 2008 bijvoorbeeld ging de AEX, de graadmeter voor de Amsterdamse beurs, met 52% onderuit. In 2017 was hij weer op zijn oude niveau.

Een slaper – dat is iemand die uit dienst is en dus geen pensioen meer opbouwt, maar ook nog geen pensioen geniet – heeft dus in tien jaar tijd niets verdiend en niets verloren. Voor een gepensioneerde is dat anders. Die maakt het verlies mee met zijn volle pensioenvermogen, maar omdat er steeds pensioenuitkeringen uit zijn pensioenvermogen worden betaald, heeft hij steeds minder vermogen om te profiteren van het herstel. Hij heeft na tien jaar dus nog steeds verlies.
Voor een actieve deelnemer is het net omgekeerd. Hij lijdt verlies met een klein vermogen, legt dan tegen een heel lage koers steeds nieuw geld in en profiteert met meer geld van het herstel dan waarmee hij verlies moest incasseren. De actieve deelnemer maakt dus winst in dit scenario.

Als wij de beurshausse van de jaren negentig, eindigend in de dotcomcrisis van 2001, als voorbeeld zouden nemen, zou de conclusie uiteraard precies omgekeerd zijn.

We hebben te maken met hetzelfde economische scenario, maar de ene deelnemer profiteert ervan, terwijl de ander erop verliest. Op een markt waar veel in allerhande beleggingen gehandeld wordt hoort dat erbij. En dus is dit fenomeen onlosmakelijk verbonden met individuele pensioenvermogens.
De individuele pensioenvermogens zijn destijds geïntroduceerd om scheve ogen tussen generaties te voorkomen en draagvlak te vergroten. Maar gezien bovenstaande vraag ik mij ernstig af of niet het tegenovergestelde bereikt wordt.  

Bij Koopkrachtig Solidair Pensioen hebben wij geen persoonlijke pensioenvermogens, maar één collectief pensioenvermogen. Risico’s als hierboven genoemd worden zo automatisch volledig gedeeld tussen generaties. Dit is een van de manieren waarop wij pensioen zeker kunnen maken voor deelnemers.

Nieuwsbrief 2024 – 22 2 juni 2024

Woordenlijst

ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.

  • Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
  • Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
  • Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
  • Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
  • Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.

Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.

Gerelateerde berichten

Jaarrekening-2023Downloaden

Lees meer

De hoofdlijnen van de concept-wet Koopkrachtig Solidair Pensioen

Inleiding In het pensioenakkoord is onder andere afgesproken om het pensioenstelsel zodanig te hervormen, dat koopkrachtbehoud voor gepensioneerden beter mogelijk gemaakt zou worden. Op de grondvesten van dit akkoord is vervolgens de Wet toekomst pensioenen gebouwd....

Lees meer