De deelnemer doet niet mee
In een eerdere nieuwsbrief hebben wij aan de hand van een anekdote over de verwerking van vakantiegeld aangegeven, dat de deelnemer nauwelijks meer een rol speelt in de pensioenindustrie.
Voor alle duidelijkheid: dit is geen aanklacht tegen de pensioenindustrie. Het is namelijk een direct gevolg van het systeem.
Onder de Wet toekomst pensioenen is het namelijk wettelijk verboden om een pensioenregeling af te stemmen op de behoefte van de deelnemer. De behoefte van de deelnemer is namelijk eenvoudig: hij wil een inkomen waar hij netjes van kan leven.
Individueel kan die behoefte natuurlijk wel eens afwijken, maar voor individuele behoeften zijn andere oplossingen nodig dan een collectieve regeling.
Een inkomen waar iemand netjes van kan leven, is een inkomen dat hoog genoeg is om het bestaande levenspatroon voort te zetten als de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Je kunt een begroting maken hoeveel daarvoor nodig is. Hoe dat rekensommetje precies in elkaar zit laten wij even in het midden, maar de uitkomst van dat sommetje is de behoefte van de deelnemer.
Het sommetje verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar daar is wel een rode draad in te vinden.
In vakjargon heet een pensioen dat is afgestemd op deze behoefte van de deelnemer Defined Benefit (DB). Een pensioen dat is afgestemd op wat het pensioenfonds kan leveren heet Defined Contribution (DC).
Onder de Wet toekomst pensioenen is het verboden om een pensioen toe te zeggen dat precies is afgestemd op de behoefte van de deelnemer. Onder deze nieuwe wet is het verplicht om niet de deelnemer, maar het fonds zelf centraal te stellen in de pensioenregeling. Een deelnemer legt geld in en krijgt aan pensioen wat het fonds daar toevallig van maakt.
Wij van Koopkrachtig Solidair Pensioen vinden het vreemd dat de deelnemer verplicht is om deel te nemen aan een regeling die niet de deelnemer, maar de leverancier centraal stelt. Daarom willen wij een wet bouwen die het weer toestaat een pensioenregeling aan te bieden die uitgaat van de behoefte van de deelnemer: Koopkrachtig Solidair Pensioen.
Nieuwsbrief 2025 – 22 1 juni 2025
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.