De desinformatie kaart
De gevestigde orde reageert als door een wesp gestoken op het voorstel van Agnes Joseph om deelnemers inspraak te geven. Een van de argumenten is het risico op wat men desinformatie noemt.
Desinformatie is een kaart die de gevestigde orde tegenwoordig vaak trekt als de discussie voor haar de verkeerde kant opgaat. Het is een troef die men altijd achter de hand heeft als er een overtuigend argument op tafel komt waar men geen weerwoord op heeft.
Neem nu het risico dat het pensioen op enig moment met 20% daalt. Tijdens een bijeenkomst Hart versus hoofd van de Kring van Pensioen Specialisten werd dit risico van de zogenoemde Ortec-methode toegelicht. Zowel Henk Bets, directeur van Confident B.V. en leverancier van relevante actuariële rapporten in het pensioendebat tijdens de wetsbehandeling, als Bas Werker, hoogleraar en strategisch adviseur van Netspar die aan de wieg stond van de Wet toekomst pensioenen, bracht dit risico naar voren.
Wat gebeurt er in die Ortec-methode? Op het moment dat de beurs naar beneden gaat en de pensioenuitkering eigenlijk naar beneden zou moeten, wordt de uitkering aangevuld vanuit de solidariteitsreserve. Maar het persoonlijk pensioenvermogen blijft dat tekort houden. Het jaar erop begint het persoonlijk pensioenvermogen dus al met een tekort. Als de beurs dan verder naar beneden gaat of niet genoeg naar boven, dan moet ook de volgende pensioenuitkering aangevuld worden vanuit de solidariteitsreserve. Dat gaat zo door totdat het persoonlijk pensioenvermogen weer voldoende is aangegroeid door goede beursresultaten of totdat de solidariteitsreserve op is.
In dit laatste geval kan het pensioen dus niet meer worden aangevuld en wordt er alsnog gekort. Maar het niveau van het persoonlijk pensioenvermogen is dan niet het gevolg van één jaar daling, maar van meerdere jaren daling achter elkaar. Volgens Bas Werker loopt dat op tot gemiddeld 9%. Maar gemiddeld 9% betekent dat het ook wel eens 20% kan zijn, zo betoogde hij. Henk Bets liet zien dat bij deze Ortec-methode de kans op kleine kortingen van het pensioen kleiner wordt, maar de kans op grote kortingen juist groter.
Beide gerenommeerde deskundigen gaven aan dat de kans dat dit gebeurt weliswaar klein, maar realistisch is, zeker als de solidariteitsreserve op dezelfde manier belegd wordt als de persoonlijke pensioenvermogens.
Dit risico komt de gevestigde orde natuurlijk niet goed uit. Bestrijden op inhoud is lastig. Beide deskundigen zijn goed in hun vak en hebben de achterliggende berekeningen zorgvuldig en professioneel uitgevoerd. Die weerleg je niet zomaar. En dus wordt de desinformatiekaart gespeeld.
Het trekken van de desinformatiekaart is inmiddels een ingeburgerde gewoonte geworden voor alle dossiers binnen en buiten de pensioensector waar de gevestigde orde op inhoud tekort schiet. Wij zijn geneigd om een nieuwe definitie van desinformatie te maken: desinformatie is informatie die juist of onjuist kan zijn, maar schadelijk is voor de belangen van de gevestigde orde.
In deze definitie is het duidelijk dat desinformatie een probleem is voor degenen die de huidige plannen gewoon willen doorzetten.
Nieuwsbried 2025 – 08 23 februari 2025
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.