De waarde van het gemiddelde
Een van de grootheden waarmee de uitkomsten van de pensioenstelsels met elkaar vergeleken worden is het netto profijt. Dat is hoeveel pensioen je krijgt, verminderd met de premie die je daarvoor nog betaalt. Dat verschil wordt voor een groot aantal scenario’s doorgerekend en dan gemiddeld.
Dit tekent weer de technocratische benadering van het probleem. Want laten we eens naar een extreem voorbeeld kijken: we gaan heel offensief beleggen. Dat betekent veel risico en kans op veel rendement. ik noem dat optie A. Of we doen dat niet: we beleggen heel defensief. We nemen geen enkel risico en weten vooraf precies hoeveel pensioen u gaat krijgen. Dat is optie B.
Laten we zeggen dat u bij optie A in gunstige scenario’s drie keer zo veel pensioen krijgt als bij optie B. Maar in ongunstige scenario’s verdwijnt uw pensioen in optie A volledig, terwijl het in optie B nog volledig aanwezig blijft.
Ja, dit is een extreem voorbeeld om mijn punt duidelijk te maken. Al is het voor een jongere die vóór zijn dertigste stopt met pensioen opbouwen wel degelijk een reële mogelijkheid.
De netto profijt berekening (even sterk vereenvoudigd) zegt dan, dat optie A drie of nul keer de opbrengst van optie B heeft. Dat is gemiddeld anderhalf keer zo veel en dus is optie A beter.
Maar is dat ook echt zo als u het met dat pensioen de rest van uw leven moet doen? Natuurlijk is een pensioen dat drie keer zo hoog uitvalt plezieriger dan een gewoon pensioen. Maar het is bij lange na niet drie keer zo plezierig. U koopt een keer een boot of houdt een luxe vakantie. Maar verder gaat uw leven ongeveer op de normale voet door.
Wel of geen pensioen kan echter een wereld van verschil maken. Misschien kunt u niet in uw huis blijven wonen en moet u bezuinigen op iets wat u heel graag doet.
Als uw pensioen gewoon op niveau is, is de waarde van een beetje extra pensioen voor u dus vele malen kleiner dan de pijn van een beetje pensioen inleveren.
De technocratische berekening van het netto profijt houdt dus onvoldoende rekening met waar uw echte behoefte ligt.
Wij van Koopkrachtig Solidair Pensioen zien dat anders. Wij zetten ons vol in op een gewoon geïndexeerd pensioen, eventueel aangevuld met gemiste indexatie uit het verleden. Meer gaat u bij ons niet krijgen. Maar minder waarschijnlijk ook niet.
Nieuwsbrief 2024 – 15 14 april 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.