Deelnemers in beweging
Op 21 november is er een pensioenevenement van het Verbond van Verzekeraars, Netspar en de Pensioenfederatie met als thema: “Keuzebegeleiding: hoe krijg je de deelnemer in beweging?”.
Het is een steeds terugkerend thema in de pensioenwereld. Ik zie communicatiemensen geregeld met de handen in het haar discussiëren over die lamlendige deelnemer die maar niet in actie wil komen.
Ik denk dat er een heel simpel antwoord is op de vraag waar al die pensioenmensen een middag aan gaan besteden. Op de vraag hoe je de deelnemer in beweging krijgt is het simpele antwoord “Niet”. Pensioen is voor de meeste mensen beneden de zestig saai, ingewikkeld en ver-van-mijn-bed. Zelfs de meeste gepensioneerden zijn alleen geïnteresseerd in het bedrag dat op hun rekening wordt gestort en niet in het hele verhaal daarachter.
De Wet toekomst pensioenen (WTP) gaat uit van de super geïnteresseerde deelnemer. De deelnemer die alles wil weten van de vaktechniek achter het pensioen en volledig geïnformeerd en deskundig opgeleid keuzes wil maken over zijn risicoprofiel. Die deelnemers zijn er wel, maar de meeste daarvan hebben zelf meegewerkt aan de bouw van de nieuwe wet.
De enige manier om de deelnemer echt in beweging te krijgen, is door er een gigantische puinhoop van te maken. Bij een ingewikkeld onderwerp als pensioen is een gewone puinhoop volgens mij niet eens voldoende. Ik laat u de eer om hierop de voor de hand liggende reactie te geven.
Maar dat is niet dé manier waarop de drie organisaties de deelnemer in beweging willen krijgen. Ik vrees dus, dat in den Haag een zaaltje vol pensioenprofessionals een middag gaat doorbrengen met een kansloze missie.
Bij Koopkrachtig Solidair Pensioen hoeven we de deelnemer niet in beweging te krijgen. We gaan ervan uit, dat vrijwel niemand de post van het pensioenfonds openmaakt. Iedereen mag het lezen; we hebben niets te verbergen. Maar niemand hoeft het te lezen. U krijgt gewoon een pensioen waar u op kunt rekenen, zonder dat u daarvoor keuzes hoeft te maken. Als u bij Koopkrachtig Solidair Pensioen op uw pensioenportaal inlogt staat daar hetzelfde als gisteren of morgen. En afgezien van veranderingen die u al weet (salarisverhoging, nieuwe baan, huwelijk, scheiding, …) ook als vorig of volgend jaar. Maar wel netjes geïndexeerd zodat u uw boodschappen kunt blijven betalen.
Wij denken hiermee zowel de deelnemers als de pensioensector een hoop stress te kunnen besparen.
Nieuwsbrief 2024 – 46 17 november 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.