Dood paard
Een bekende wijsheid van de Dakota-indianen zegt dat “wanneer je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, de beste strategie is om af te stappen“. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Maar de praktijk is vaak anders. Zie bijvoorbeeld https://www.house-of-control.nl/theorie-van-het-dode-paard/ of een andere website waar deze theorie wordt uitgelegd.
Van buitenaf doet de theorie komisch aan, maar we zien het in veel organisaties. In plaats van af te stappen en een ander paard te kopen, wordt er geïnvesteerd en nog meer geïnvesteerd in mensen en systemen rondom het paard, in de hoop dat het daarna weer gaat lopen.
Verklaringen voor dit gedrag van mensen in organisaties zijn er ook voldoende. Er is sprake van tunnelvisie, men kan zich geen ander paard voorstellen. Afstappen en een ander paard kiezen betekent gezichtsverlies. Er is al zo veel geïnvesteerd in dit paard; het is zonde om dat weg te gooien.
De pensioenindustrie kent zijn eigen dode paard: de Wet toekomst pensioenen. De bewijzen dat deze wet geen van de doelstellingen van het pensioenakkoord waarmaakt stapelen zich op. Iets preciezer: geen van de doelstellingen, behalve dat pensioen onzeker wordt.
Maar er is al negen jaar in geïnvesteerd. Dat gaan we niet weggooien. We gaan dus door. We investeren een tiende jaar, een elfde en inmiddels een vijftiende jaar. Er wordt heel veel tijd, energie en geld in geïnvesteerd, omdat er al heel veel tijd, energie en geld in is geïnvesteerd.
Maar een dood paard blijft een dood paard. De Wet toekomst pensioenen gaat geen koopkrachtig pensioen opleveren. De Wet toekomst pensioenen gaat geen begrijpelijke informatie voor deelnemers opleveren. De Wet toekomst pensioenen gaat het vertrouwen en de tevredenheid van deelnemers niet vergroten.
Wij van stichting Koopkrachtig Solidair Pensioen hebben een nieuw paard klaar staan: Koopkrachtig Solidair Pensioen. Ook daar is inmiddels meer dan tien jaar in geïnvesteerd. Maar dit paard is springlevend. Het levert zekerheid, een stabiele premie en een koopkrachtig pensioen. Het is eenvoudig te communiceren en goedkoper in de uitvoering. En als er even een zadel op gelegd wordt, is het klaar om te berijden.
Wie heeft het lef om van het dode paard af te stappen en het nieuwe paard te zadelen?
Nieuwsbrief 2025 – 11 16 maart 2025
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.