donderdag 27 februari 2025 | Artikelen nieuwsbrief

Een particuliere wet: logischer dan u denkt

Wij van stichting Koopkrachtig Solidair Pensioen willen ons idee zelf uitwerken naar een initiatief wetsvoorstel dat een van de Tweede Kamerleden kan indienen en in stemming kan brengen. Sommigen kijken daar vreemd van op. Wetten worden door het ministerie of de Tweede Kamer geschreven, is het verhaal. Niet door derden.  

Toch is er veel voor te zeggen om dit in deze situatie wel te doen.

Veel wetten kennen voornamelijk juridische en politieke aspecten. Neem bijvoorbeeld de maximum snelheid. Wat er moet gebeuren is helder en overzichtelijk. Of het moet gebeuren is een politieke discussie. Hoe het moet gebeuren is een vak waarin de ambtenaren op het ministerie gespecialiseerd zijn.

Er zijn ook ingewikkelder wetten, waarvoor specialistische kennis nodig is. Men kan van ambtenaren op ministeries redelijkerwijs niet verwachten dat zij over al die specialistische kennis zelf beschikken. Daarom wordt die extern betrokken.

In de jaren negentig kwamen natura-uitvaartverzekeraars onder toezicht van de Verzekeringskamer (die later zou opgaan in De Nederlandsche Bank). Ik kwam binnen de Verzekeringskamer in de projectgroep ter voorbereiding op de komst van deze nieuwe groep verzekeraars en werd gebombardeerd tot specialist op dit type verzekeraar. Zo schreef ik het rapportagekader voor deze groep verzekeraars. Bij een bepaalde post zette ik een sterretje als verwijzing naar een voetnoot, waarin ik aan mijn leidinggevende en collega werkgroep leden toelichtte wat ik precies bedoelde. In de verdere ontwikkeling werd die voetnoot uiteraard verwijderd, maar het sterretje bleef staan. In de versie die koningin Beatrix later ondertekende en in het Staatsblad werd gepubliceerd stond nog steeds mijn sterretje.

Deze anekdote illustreert dat er wel degelijk wetten geschreven worden, tot in het kleinste detail, buiten de geëigende plaatsen als een ministerie en de Tweede Kamer.

In dergelijke gevallen wordt het schrijven van wetten dus uitbesteed aan een externe partij die de expertise in huis heeft om dit te doen. Voor het concipiëren van een wetsvoorstel op basis van Koopkrachtig Solidair Pensioen is onze stichting bij uitstek de partner met de vereiste expertise. Het achterliggende actuariële model is immers ontwikkeld binnen onze stichting. De expertise op dit model, dat een betaalbaar, koopkrachtig en zeker pensioen biedt, is nergens zo goed toegankelijk als juist bij onze stichting.

Daarbij is het voor pensioenwetgeving essentieel dat de verschillende regels actuarieel consistent zijn en goed op elkaar aansluiten. We hebben eerder gezien dat de oude regelgeving vol stond met inconsistenties (https://www.kps.nl/wp-content/uploads/sites/31/2021/01/KPS-wg-nFTK-NOTITIE-Evaluatie-nFTK-feb.-2019.pdf). Ook de nieuwe wet is al op verschillende punten inconsistent gebleken. We verwijzen hiervoor naar andere publicaties in en buiten onze nieuwsbrieven. Het resultaat van regelgeving over pensioenen of verzekeringen die actuarieel inconsistent is, wordt onvoorspelbaar. Je denkt je tegen bepaalde ontwikkelingen ingedekt te hebben, maar een onverwacht effect ergens anders blijkt indekking weer teniet te doen als je die nodig hebt.

Om deze reden is het belangrijk, dat de Wet Koopkrachtig Solidair Pensioen consistent in elkaar wordt gezet. Stichting Koopkrachtig Solidair Pensioen zal juist hier goed op letten. Als Kamerleden nog met extra wensen komen, zullen wij zorgen dat die worden ingebouwd en er niet met plakband op worden geplakt.

Kan de Tweede Kamer een dergelijke opdracht geven? Jazeker, zij heeft daarvoor een speciaal budget. In 2024 is dit (onder andere) ingezet voor het rapport van mr. Niek Peters over de risico’s van invaren.  

Nieuwsbrief 2025 – 09 2 maart 2025

Woordenlijst

ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.

  • Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
  • Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
  • Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
  • Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
  • Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.

Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.

Gerelateerde berichten

Is pensioen te ingewikkeld?

Wij hadden laatst een discussie met iemand over de vraag of de Wet toekomst pensioenen het jaar 2030 gaat halen. Een stelsel dat nul van de gestelde doelen haalt en wel veel geld kost en ook nog eens veel onzekerheid oplevert, is immers gedoemd te stranden. De...

Lees meer

Dood paard

Een bekende wijsheid van de Dakota-indianen zegt dat “wanneer je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, de beste strategie is om af te stappen“. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Maar de praktijk is vaak anders. Zie bijvoorbeeld...

Lees meer