Fiscale blunder
Kort voor Kerst kwam de staatssecretaris van Financiën met de mededeling dat de pensioenen van de in te varen koplopers niet voldoen aan de fiscale eisen. Dat betekent dat de fiscus de deelnemers en/of het fonds een forse fiscale boete kan opleggen bovenop de normale belastingheffing.
De staatssecretaris kwam meteen met de “geruststelling” dat hij in 2025 met wetgeving gaat komen om de pensioenen alsnog fiscaal in orde te maken en dat hij tot die tijd zal handelen alsof die wet er al is.
Dit is natuurlijk op zich al merkwaardig. Bij de totstandkoming van dit kabinet is – vóór elk ander onderwerp – een maand gesproken over de rechtsstaat en nu gaat de staatssecretaris handhaven op basis van wetgeving die nog geschreven moet gaan worden. Ik vraag mij af wat dit voor precedentwerking gaat hebben. Gaan burgers nu hun andere belastingaanslagen ook bij de rechter aanvechten op basis van wetgeving die nog geschreven moet worden? Maar dit terzijde.
Ik zal u eerlijk bekennen: ik persoonlijk had de fiscale fout niet gezien. Fiscale regelgeving van pensioenen is namelijk niet mijn specifieke expertise. Of om het wat minder diplomatiek te zeggen: ik heb er de ballen verstand van.
Ik weet dat en daarom heb ik al enige tijd geleden in mijn plan van aanpak voor het bouwen van de Wet Koopkrachtig Solidair Pensioen opgenomen, dat ik iemand die daar wél verstand van heeft laat onderzoeken of er fiscaal nog iets geregeld moet worden. Zo werkt dat in een project. Niet iedereen kan alles, maar met elkaar aanvullende expertise kunnen we als team de klus klaren.
Als de fiscale misser in 2021 of 2022 bij het bouwen van de Wet toekomst pensioenen was ontdekt en als onderdeel van die wet geruisloos was gerepareerd, was dat niet meer dan de normale gang van zaken geweest. De toets of een en ander consistent is met de fiscale regelgeving hoort normaal gesproken namelijk tot de dagelijkse routine van een dergelijk project. Of zou daar in elk geval toe moeten behoren. Dat dit pas twee jaar na het aannemen van de wet en een paar (Kerst-)dagen voor Uur U wordt ontdekt, is natuurlijk een grote blunder van de bouwers van de wet. Deze blunder komt na de vaststelling dat de wet nul van de gestelde doelen gaat bereiken en veel duurder is dan begroot.
De voorstanders van de Wet toekomst pensioenen schermen bij kritiek erop met een zeer degelijke procedure om tot de wet komen: twaalf jaren onderhandelen erover en vervolgens meer dan honderd uur behandelen ervan in het parlement. Dan moet er toch wel goed over nagedacht zijn! Maar deze blunder laat het tegenovergestelde zien. Hij geeft de wet een imago van amateuristisch geklungel. En is dit het laatste lijk dat uit de kast valt?
Wij van Koopkrachtig Solidair Pensioen werken, zodra we daarvoor de opdracht hebben, met een klein professioneel team van verschillende disciplines. Daarmee dekken we de belangrijkste benodigde expertise binnen het team af. Maar we hebben ook contacten met de pensioensector en de samenleving. Daarnaast zal Koopkrachtig Solidair Pensioen compact zijn. De overzichtelijkheid van de wet zal niet eens ruimte bieden voor dergelijke grote fouten.
Nieuwsbrief 2025 – 2 12 januari 2025
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.