Generatie-effecten
Voorstanders van de Wet toekomst pensioenen (WTP) noemen generatie-effecten vaak als argument vóór de WTP. Volgens voorstanders schaden generatie-effecten het vertrouwen in de pensioensector. De WTP minimaliseert de generatie-effecten en is daarom beter dan andere stelsels, aldus de voorstanders.
Een generatie-effect is de situatie waarin geld van de ene generatie verschuift naar de andere. Woorden die hier dicht tegenaan liggen zijn solidariteit, risicospreiding, diversificatie of verzekeringspremie.
Bij Koopkrachtig Solidair Pensioen ligt onze prioriteit inderdaad niet bij het minimaliseren van generatie-effecten. Wij concentreren ons op zekerheid en koopkracht. En dat lukt niet zonder solidariteit.
Waar gaat het om?
Koopkrachtig Solidair Pensioen biedt de deelnemer zekerheid. U krijgt een brief met “Dit is uw pensioen. Punt.” Maar ook bij ons moet het geld daarvoor verdiend worden met beleggen op de beurs. En om een beetje rendement te maken moet je aanvallend beleggen. Dat is niet zonder risico.
Om dat risico het hoofd te bieden vragen we een premie met een zekere veiligheidsmarge. We kiezen een rekenrente die voor de zekerheid wat lager is dan het rendement dat we eigenlijk verwachten.
Die marge blijkt achteraf vaker niet dan wel nodig. Als de marge in een jaar niet nodig blijkt, dan houden we dat jaar dus geld over. Dat besteden we allereerst aan indexatie, maar ook daarna zal er vaak geld overblijven. Dat geld schuiven we door naar de toekomst. Dat is een generatie-effect, want er schuift geld van de huidige naar de toekomstige generatie.
Maar soms is die marge wel nodig. Omdat we de marge berekenen op de lange termijn, zal de marge van één specifiek jaar wel eens tekortschieten. In dat geval vullen we aan vanuit geld dat in voorgaande jaren is doorgeschoven. Ook dat is een generatie-effect, maar dan de andere kant op, van jong naar oud.
Het kan ook voorkomen dat de klap op de beurs een keer zo groot is, dat er vanuit het verleden niet voldoende gespaard is om het vanaf de plank aan te vullen. In dat geval kijken we of het mogelijk is om vertrouwen te hebben dat dit uit marges in de nabije toekomst kan worden aangevuld. Dat is wat griezelig, maar onder strenge voorwaarden kan zelfs dat. Ook dat is een generatie-effect van jong naar oud.
Zo zullen er elk jaar wat generatie-effecten de ene of de andere kant op voorkomen. Door de inrichting van de marges zullen er veel vaker mee- dan tegenvallers zijn. Op lange termijn zal er dus geld overblijven, ook na indexatie. Ik verwacht daarom dat fondsen over twintig, dertig of veertig jaar zich het hoofd gaan breken over waar ze met het overtollige geld naartoe moeten. De deelnemers van dan zullen premie terugkrijgen of gratis pensioenverbetering. Het geld daarvoor is opgebracht door de huidige generatie en bij veel fondsen ook door de inmiddels overleden generatie. De opbouw van veel fondsen gaat immers terug tot diep in de twintigste eeuw.
Ik verwacht dat, maar ik weet het niet zeker. De beurs blijft immers onvoorspelbaar. Omdat Koopkrachtig Solidair Pensioen zekerheid biedt en het niet zeker is dat er geld overblijft, mogen we daar nu dus nog niet op rekenen. En dus is de kans groot dat er geld wordt doorgeschoven naar de volgende generatie.
Zoals ik het hierboven heb beschreven, lijkt het misschien of er allerlei berekeningen worden gemaakt om geld van de ene naar de andere generatie te schuiven. Dat kan, maar wij gaan dat niet doen. Onze prioriteit ligt namelijk niet bij de generatie-effecten, maar bij het leveren van een zeker en koopkrachtig pensioen. Onze berekeningen zullen daar dus op gericht zijn.
Bij de WTP is het net andersom. Bij de WTP ligt de prioriteit bij het tegengaan van generatie-effecten en dus zullen berekeningen daarop gericht zijn. Koopkracht voor gepensioneerden is onder de WTP minder belangrijk en dus worden daar minder berekeningen op gemaakt.
Er zal dus de keuze komen tussen ofwel een zeker en koopkrachtig pensioen ofwel een pensioen waarbij u zeker weet dat u niet voor een ander betaalt.
Nieuwsbrief 2024 – 47 24 november 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.