Het advies van de Raad van State
Daar was het dan op maandag 17 maart: het advies van de Raad van State over het amendement over het invaarreferendum.
De Raad geeft in hoofdstuk 1 sub b van haar advies zelf aan onvoldoende tijd gehad te hebben voor afdoende hoor en wederhoor en dat is in het advies terug te zien. Het advies heeft meer weg van een partijpolitiek betoog, inclusief gekleurde en deels feitelijk onjuiste stellingen, dan van een onafhankelijk advies van een deskundig orgaan. Wij vragen ons af of de Raad van State er verstandig aan heeft gedaan om de opdracht te aanvaarden nu er onvoldoende tijd was om een rapport te leveren dat voldoet aan de kwaliteitseisen die aan een rapport van de Raad van State gesteld worden.
Opmerkelijk is, dat de Raad van State één van de acht hoofdstukken wijdt aan het collectieve karakter van de pensioenregeling. De kern van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) is namelijk dat dit collectieve karakter sterk wordt teruggedrongen. Het collectieve karakter blijft alleen in stand voor kort- en langlevenrisico. Dat wil zeggen, dat de deelnemers die blijven leven meebetalen aan de nabestaandenpensioenen van deelnemers die overlijden en dat gepensioneerden die vroeg overlijden hun opgebouwde pensioenvermogen ten goede laten komen aan deelnemers die heel oud worden. Dit collectieve karakter blijft van toepassing in elke variant van zowel het oude als het nieuwe stelsel.
Maar op het gebied van beleggingsrisico is de essentie van de Wtp nu juist dat we overgaan van een solidaire en collectieve regeling naar een ieder-voor-zich regeling. Dat de uitvoering van de regeling centraal wordt georganiseerd doet daar niets aan af.
Omdat solidariteit een positieve klank heeft, heeft men zelfs een nieuw woord geïntroduceerd dat hetzelfde betekent, maar een negatieve klank heeft: herverdelingseffecten. Die wil men zo veel mogelijk bestrijden.
Het betoog van de Raad van State in dit hoofdstuk berust dus op feitelijk onjuiste aannames omtrent het karakter van de pensioenregelingen.
Desondanks is het interessant, dat de Raad van State een vol hoofdstuk aan dit onderwerp besteedt. Kennelijk wordt solidariteit ondanks de overgang naar de Wtp nog altijd belangrijk gevonden en positief gewaardeerd.
Solidariteit is voor Koopkrachtig Solidair Pensioen hèt middel om een betaalbaar, zeker en koopkrachtig pensioen te leveren.
Nieuwsbrief 2025 – 12 23 maart 2025
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.