Het eerlijke verhaal
“Je moet wel het eerlijke verhaal vertellen.” Deze reactie kregen wij op onze opmerking dat de AEX (de beursthermometer) na de crisis van 2008 in tien jaar weer hersteld was en voor pensioenfondsen dus niet zo erg was. “In 1929 is de beurs ook geklapt en die was pas in 1954 weer op zijn oude niveau.” Dit is ongetwijfeld juist.
Daarop kunnen wij natuurlijk in de verdediging schieten. Vijfentwintig jaar is voor pensioenfondsen een periode die te overzien is. De premies die na de beurskrach werden ingelegd konden profiteren van heel lage prijzen van aandelen. Dus voor een lange termijn belegger die bovendien risico’s kan spreiden is het minder erg dan voor de particulier die alleen die ene beurskrach ziet. Dat kunnen wij te berde brengen.
Maar dat doen wij niet. Want de opmerking was helemaal terecht. Het scenario van 1929 heeft plaatsgevonden, dus het kan weer gebeuren. Daar moeten we voor waarschuwen.
Dus hierbij: als de beurs in elkaar stort; als dat gebeurt op een moment dat veel particulieren met geleend geld in aandelen belegd hebben, waardoor vervolgens de reële economie ook instort; als daardoor een crisis met breed verspreide armoede optreedt; als dat gepaard gaat met een hyperinflatie waar de bankbiljetten groter moeten worden om alle nullen kwijt te kunnen; als de bevolking daarop reageert door een extreme leider te kiezen die een nieuwe wereldoorlog ontketent; als door die oorlog de bedrijven waar uw fonds in heeft geïnvesteerd ten onder gaan om plaats te maken voor nieuwe bedrijven waar uw fonds (nog) niet in geïnvesteerd heeft; ja, dan kan het gebeuren dat uw pensioen ook onder Koopkrachtig Solidair Pensioen onvoldoende verhoogd wordt om uw koopkracht op peil te houden of dat uw pensioen zelfs gekort moet worden.
Wij geven onze discussiant dus gelijk. Er zijn scenario’s denkbaar waarbij zelfs Koopkrachtig Solidair Pensioen de koopkracht niet overeind kan houden.
Overigens zal het effect van dit scenario op uw pensioen onder de Wet toekomst pensioenen veel dramatischer uitpakken dan bij Koopkrachtig Solidair Pensioen, terwijl jongeren die net na de beurskrach instappen er misschien extreem van profiteren.
Nieuwsbrief 2025 – 14 6 april 2025
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.