Het is kiezen of alles krijgen
Op een van mijn berichten kreeg ik onlangs deze reactie: “Mate van zekerheid, premie en rendement gaan hand in hand. Alle drie willen we uiteraard graag, maar gaat niet. Het is keuzes maken.”
Ik zal mijn boodschap dan nog maar eens herhalen: bovenstaande stelling is weliswaar nog wijd verbreid, maar gebaseerd op een fout rekenmodel.
Het is waar dat dit model min of meer is ontwikkeld door een gerenommeerde instelling als DNB. Het is waar dat de hele pensioenindustrie al zeventien jaar met dit model werkt. Het is waar dat dit model in de verzekeringssector naar heel Europa is geëxporteerd en sinds 2016 de basis vormt voor de Solvency 2 regelgeving. Het is waar dat gerenommeerde actuarissen en hoogleraren al diverse hoogwetenschappelijke publicaties gebaseerd op dit rekenmodel hebben uitgebracht.
Het is kortom waar dat dit model heel hoog in aanzien staat. Maar dat het heel hoog in aanzien staat maakt het niet minder fout.
Galileo Galilei heeft – naar ik aanneem – eerst getwijfeld toen hij tegen de heersende opvatting in bewijzen vond dat de zon niet om de aarde draait, maar andersom. Einstein moet zonder meer eerst getwijfeld hebben aan zijn relativiteitstheorie. Was wat ze zagen niet ook te verklaren binnen de gangbare theorie? Natuurlijk twijfelde Lynn Margulis eerst voordat ze haar theorie van evolutie door samenwerking tussen organismen lanceerde. Pas toen passen en meten niet lukte, maakten ze de stap naar hun revolutionaire nieuwe theorie. Maar juist door het overwinnen van die twijfel waren ze zeker van hun zaak en hadden ze de moed om tegen de stroom in te zwemmen.
Ook ik heb eerst getwijfeld of ik het allemaal wel juist zag. Vol verwachting ging ik naar lezingen van de gevestigde orde in een poging om te begrijpen waar ik het verkeerd zag. Maar juist mijn pogingen om het gevestigde verhaal te begrijpen, hebben mij overtuigd dat het niet klopt.
In de meer dan tien jaar die ik nu over deze materie nadenk heb ik de vinger aardig op de zere plek weten te leggen. Ik snap waar de fout in het heersende model zit en hoe je wel zekerheid, een betaalbare premie en indexatie tegelijk kunt bereiken.
Ik heb daarmee nog niet iedereen kunnen bereiken; dat blijkt ook uit de reactie die ik kreeg. Dat heeft ook met budget te maken. Ik heb geen budget voor een grootscheepse campagne. Ik moet het zuiver van de inhoud van mijn verhaal hebben. Ik word dus niet moe om mijn verhaal te vertellen aan wie het maar horen wil. Via een olievlek wordt zo de boodschap verspreid, dat met mijn model wel mogelijk is wat de gevestigde orde als onmogelijk beschouwt.
Dat gaat een stuk langzamer dan met een bak met geld, maar als het verhaal maar goed genoeg is, is het veel bestendiger dan een gekochte boodschap.
Inmiddels zie ik dat mijn boodschap bij steeds meer mensen begint te landen. Ik ben er daarom van overtuigd dat ik binnenkort in staat zal worden gesteld om voor u een betaalbaar, zeker en koopkrachtig pensioen te realiseren.
Nieuwsbrief 2024 – 33 18 augustus 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.