vrijdag 7 februari 2025 | Artikelen nieuwsbrief

Hoe kan dat?

Het oude stelsel (FTK) leverde geen koopkrachtig pensioen.

Het nieuwe stelsel (WTP) gaat geen koopkrachtig pensioen leveren

De voorstellen van NSC/BBB (NSC/BBB) gaan geen koopkrachtig pensioen leveren.

Koopkrachtig Solidair Pensioen kan wel een koopkrachtig pensioen leveren.

Hoe kan dit?

Voor het hele verhaal verwijzen wij naar onze website. We lichten hier een paar elementen eruit.

  1. Korte versus lange termijn
    Aandelen leveren naar verwachting een beter rendement op dan obligaties of een spaarrekening. Maar ze kennen ook een groter risico. De AEX (de beursthermometer) is bijvoorbeeld in 2008 met 52% gezakt. Echter, in 2017 was die weer op het oude niveau. Kijk je naar deze beursklapper met een horizon van één jaar (zoals FTK en WTP met en zonder de aanpassingen van NSC/BBB doen), dan is de klapper van 2008 een ernstige beleggingsramp; kijk je met een horizon van tien jaar, dan is het al niet meer dan gemist rendement. Kijk je met een nog langere horizon, dan is het niet meer dan een rimpel. En dat is dan een van de grote beleggingsrampen uit de geschiedenis.
    Het heeft dus geen zin om uitkeringen die nog tientallen jaren ver weg liggen te beschermen tegen een beursklapper als deze, met alle kosten die daarbij horen. Bedenk dat als u deze maand uw eerste pensioenuitkering krijgt, uw laatste pensioenuitkering (hopelijk) nog tien of twintig of dertig jaar ver weg is.
    Natuurlijk hebt u er voor uw pensioenuitkering van deze en volgende maand niets aan dat het over tien of twintig jaar wel weer goed komt. Die uitkering moet ook nu juist heel zeker zijn. Daarom is het van belang om de uitkeringen die op korte termijn al moeten plaatsvinden veel beter te beschermen dan nu gebeurt.
    Bij Koopkrachtig Solidair Pensioen beschermen we niet alle uitkeringen van een deelnemer op dezelfde manier. We geven elke uitkering in de toekomst precies die bescherming die nodig is. Met dit maatwerk besparen we veel geld aan overbodige bescherming en versterken we juist de bescherming van de uitkeringen die dat wel nodig hebben.

  2. Wie niet naar het casino gaat, kan ook niet de jackpot winnen

Uw pensioen wordt onder WTP (ook na de voorstellen van NSC/BBB) voor een belangrijk deel bepaald door wat de beurs doet als u – pak ‘m beet – tussen 35 en 45 jaar oud bent. Als u jonger bent, dan is de beurs wel erg van invloed op de groei van uw pensioenvermogen, maar u hebt nog niet zoveel opgebouwd waarmee u rendement maakt of verliest. Bent u ouder, dan wordt er voor u minder risicovol belegd en heeft de beurs dus niet zoveel invloed meer.
Behoort u tot de gelukgeneratie die deze leeftijd bereikt als de beurzen in een hosanna stemming verkeren, zoals we in de jaren negentig hadden, dan hebt u een luxe pensioen.  Behoort u tot de pechgeneratie die tien jaar later leeft en tussen 35 en 45 bent als de beurzen twee maal een klapper naar beneden maken zoals in 2001 en 2008, dan wordt het op een houtje bijten.


Bij Koopkrachtig Solidair Pensioen doen we dat anders. Behoort u tot de gelukgeneratie, dan krijgt u bij ons geen exorbitant hoog pensioen, maar een gewoon geïndexeerd pensioen. Het geld dat we daardoor overhouden, gebruiken we om de volgende generatie ook een gewoon geïndexeerd pensioen te kunnen geven.

Nieuwsbrief 2025 – 06 9 februari 2025

Woordenlijst

ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.

  • Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
  • Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
  • Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
  • Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
  • Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.

Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.

Gerelateerde berichten

Is pensioen te ingewikkeld?

Wij hadden laatst een discussie met iemand over de vraag of de Wet toekomst pensioenen het jaar 2030 gaat halen. Een stelsel dat nul van de gestelde doelen haalt en wel veel geld kost en ook nog eens veel onzekerheid oplevert, is immers gedoemd te stranden. De...

Lees meer

Dood paard

Een bekende wijsheid van de Dakota-indianen zegt dat “wanneer je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, de beste strategie is om af te stappen“. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Maar de praktijk is vaak anders. Zie bijvoorbeeld...

Lees meer