Is pensioen te ingewikkeld?
Wij hadden laatst een discussie met iemand over de vraag of de Wet toekomst pensioenen het jaar 2030 gaat halen. Een stelsel dat nul van de gestelde doelen haalt en wel veel geld kost en ook nog eens veel onzekerheid oplevert, is immers gedoemd te stranden. De gesprekspartner kwam met een interessante stelling: mensen komen niet in opstand omdat pensioen te ingewikkeld is.
Dat roept natuurlijk de vraag op of pensioen inderdaad te ingewikkeld is voor de gewone man/vrouw in de straat om te begrijpen.
Er zijn ontegenzeglijk elementen in het pensioendossier die weinig mensen zullen begrijpen. Als een deelnemer op zijn pensioenoverzicht ziet dat er een negatief overrendement op micro langlevenrisico is, dan zullen niet veel mensen direct snappen dat dit betekent, dat er geld uit hun pensioenpot wordt gehaald omdat er meer gepensioneerden zijn blijven leven dan verwacht. Hier heeft onze gesprekspartner zeker een punt.
Maar begrip gaat niet alleen over ingewikkeld vakjargon. Ook het waarom van verschillende effecten van het nieuwe stelsel vergt een hoge financiële opleiding.
Als de rente stijgt bijvoorbeeld, zullen gepensioneerden te maken krijgen met een negatief beschermingsrendement. Dat betekent dat, om uw pensioen te beschermen tegen schommelingen, er geld uit uw pensioenpot wordt gehaald. Vaktechnisch klopt dat, maar hoeveel mensen zullen dit begrijpen en hun vertrouwen behouden als dit gebeurt?
En als de beurzen het goed doen, krijgen jongeren er bijvoorbeeld 12% bij, oudere werknemers 3% en gepensioneerden 1%. Hoeveel mensen zullen begrijpen dat dit is ingevoerd om het stelsel eerlijker te maken en scheve gezichten tussen generaties te voorkomen?
Wij verwachten dat juist de mensen die dit niet begrijpen in verzet zullen komen.
Maar er zijn ook elementen van pensioen die de man/vrouw in de straat heel goed begrijpt. Mensen die boodschappen doen, benzine tanken, op vakantie gaan, wonen, etc. begrijpen heel goed wat inflatie is. En als diezelfde mensen naar de inhoud van hun portemonnee kijken, dan begrijpen ze het ook heel goed als hun pensioen die inflatie niet bijhoudt.
Als het fonds een goed rendement heeft gehaald en gepensioneerden toch geen volledige indexatie krijgen, begrijpen veel mensen prima dat dit in een slecht jaar dan al helemaal niet gaat lukken.
Als de minister van Financiën op Prinsjesdag komt met de blijde boodschap dat iedereen er in koopkracht op vooruit gaat en daaraan toevoegt “behalve gepensioneerden uiteraard”, dan begrijpt de gewone man/vrouw heel goed wat hij bedoelt. En als hij die toevoeging niet eens meer noemt omdat iedereen dat toch wel weet, is dat voor veel mensen ook heel duidelijk.
Wij denken daarom dat de Wet toekomst pensioenen geen lang leven beschoren zal zijn, omdat mensen in opstand zullen komen als ze met de gevolgen geconfronteerd worden.
Het ligt voor de hand dat mensen hiermee wachten tot de schade is aangericht. Dan merken ze immers pas wat er aan de hand is. Maar het is natuurlijk veel efficiënter om dat nu al te doen, voordat de enorme kosten van de overgang gemaakt zijn. Wij van Koopkrachtig Solidair Pensioen staan klaar om een goed alternatief neer te zetten.
Nieuwsbrief 2025 – 11 16 maart 2025
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.