maandag 2 december 2024 | Artikelen nieuwsbrief

Kan er nog wel iets veranderen?

“Over enkele weken gaan de eerste fondsen invaren.“ “Er is al zo veel geïnvesteerd in deze transitie.” “Een wet maken duurt jaren.” Pessimisten om mij heen weten genoeg redenen te noemen waarom Koopkrachtig Solidair Pensioen niet zou lukken. Die gaan nooit over de inhoud, zoals ook de voorstanders van de Wet toekomst pensioenen (WTP) nauwelijks inhoudelijke argumenten in het debat hebben aangedragen. Het gaat altijd om procedurele argumenten.

Natuurlijk was het gemakkelijker geweest als we tien jaar geleden Koopkrachtig Solidair Pensioen al zo ver hadden uitontwikkeld als we nu hebben. Maar wie altijd wacht op de ideale omstandigheden, bereikt nooit iets.

Koopkrachtig Solidair Pensioen is een pensioencontract dat naast de twee bestaande contracten zal bestaan. Fondsen die vastberaden willen blijven afkoersen op invaren in de WTP, kunnen daar rustig mee doorgaan. De bezwaren die worden geopperd tegen het nu nog aanpassen van de regels omtrent invaren, spelen dus niet bij Koopkrachtig Solidair Pensioen.

Tegenover de fondsen die vastberaden aankoersen op invaren, staan evenwel ook fondsen die worstelen met de overgang. Ze lopen tegen uitvoeringsproblemen aan of staan voor keuzes die alleen maar ongewenste opties hebben. Voor deze fondsen is het een uitkomst als er alsnog een alternatief komt.

Natuurlijk kost het de nodige tijd om een wet te bouwen die een geheel nieuwe optie opent. Laten we zeggen 1 januari of 1 juli 2026. Maar het is niet zo, dat tot de ingangsdatum er niets verandert? De hoofdlijnen van de Wet Koopkrachtig Solidair Pensioen liggen al klaar en fondsen kunnen daar dus per onmiddellijk mee aan de slag. De Wet toekomst pensioenen is op 1 juli 2023 ingegaan, maar fondsen zijn er al vanaf het pensioenakkoord van 2019 mee aan de slag gegaan. Niet meteen met het bouwen van dure ICT-projecten, maar wel met zich oriënteren, brainstormen over kansen en bedreigingen en dat soort voorbereidingen. Met dergelijke voorbereidingen kunnen ze bij de start van ons project ook meteen beginnen. De Wet toekomst pensioenen legt pas formele verplichtingen op per 1 januari 2028. (We gaan er even vanuit, dat de minister de bijna twee jaar geleden aan de Eerste Kamer gedane belofte tot uitstel van 2027 naar 2028 gaat nakomen.) Fondsen kunnen gedurende ons traject dus in het oude stelsel blijven en na ingangsdatum van de Wet Koopkrachtig Solidair Pensioen overstappen op ons contract zonder feitelijk in een van de WTP-contracten te stappen en zonder de Wet toekomst pensioenen te overtreden of daarmee te sjoemelen.

Met andere woorden: er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat Koopkrachtig Solidair Pensioen nu niet meer gerealiseerd zou kunnen worden. Zodra wij een formele opdracht krijgen, gaan wij aan de slag om dat voor Nederland te realiseren.

Nieuwsbrief 2024 – 49 8 december 2024

Woordenlijst

ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.

  • Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
  • Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
  • Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
  • Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
  • Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.

Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.

Gerelateerde berichten

Jaarrekening 2024

https://www.koopkrachtig-solidair-pensioen.nl/wp-content/uploads/2025/01/Jaarrekening-2024.pdf

Lees meer

Koopkracht voorstellen

In haar visiedocument Werken aan een toekomstbestendig pensioen benoemt Agnes Joseph namens NSC ook het belang van koopkracht. Ze doet drie voorstellen. Het eerste voorstel is dat sociale partners een koopkrachtambitie moeten formuleren. Precies deze zelfde eis...

Lees meer