Koopkracht, ach het zou leuk zijn
Tweede Kamerlid Agnes Joseph (NSC) vraagt aandacht voor het feit, dat koopkracht meer aandacht verdient in de transitieplannen van pensioenfondsen. Pardon!? Koopkracht was toch de hoofddoelstelling van het pensioenakkoord? Dat was inderdaad zo, maar dat is een van de dingen uit het pensioenakkoord die niet in de Wet toekomst pensioenen (WTP) zijn overgenomen.
Henk Bets van actuarieel adviesbureau Confident BV wist het in zijn zogenoemd position paper afgelopen zomer in de Tweede Kamer puntig samen te vatten met een overzicht van de grootste vijf fondsen.

Het eerste criterium waar hij de fondsen op toetste was of ze wel een koopkrachtambitie hadden. Drie van de vijf hadden dat; twee nou ja mwah.
Dan was de vraag of ze er ook wat voor willen doen. Hebben ze een beleid dat is gericht op koopkrachtbehoud? Zijn conclusie is ontluisterend: vijf keer nee.
De derde toets was de vraag of ze ook toetsen of ze koopkracht bereiken. Vier maal nee, één maal ja.
Velen zullen vooral naar de laatste regel van deze tabel kijken: geen van de fondsen weet koopkrachtbehoud voor gepensioneerden te realiseren. Maar de onthutsende conclusie van de eerste drie onderzoekjes is, dat dit de fondsbestuurders helemaal niet interesseert.
Het is tekenend voor de cultuur waarin de pensioenindustrie terecht is gekomen. De pensioendoelstelling, toch de rechtvaardiging voor de verplichte deelname van deelnemers, is volledig uit beeld geraakt.
Agnes Joseph wil die pensioendoelstelling terug in het aandachtsveld van pensioenfondsbestuurders (en alle toezichthoudende organen en instanties). Hulde!
Maar met aandacht voor de pensioendoelstelling en de hoofddoelstelling van het pensioenakkoord zijn we er nog niet. Want de WTP is niet ingericht om een koopkrachtig pensioen te realiseren. Ook al wordt er meer aandacht aan besteed: het gaat binnen de huidige regels niet lukken.
De enige manier om koopkrachtbehoud voor gepensioneerden daadwerkelijk nog te realiseren is Koopkrachtig Solidair Pensioen.
Nieuwsbrief 2025 – 11 16 maart 2025
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.