Lappendeken
Bij de bouw van de WTP hebben we hetzelfde patroon gezien als bij de bouw van het FTK. Het begint met een bepaalde visie. Bij het FTK was dat een nominaal zeker pensioen, waarbij de zekerheid geborgd zou worden door een risicomodel dat was gebaseerd op modellen van beleggingsfondsen. Bij de WTP was dat een individueel pensioenpotje.
De eerste versie van het systeem heeft enkele substantiële nadelen. Bij het FTK was dat bijvoorbeeld een veel te hoge premie; bij de WTP een pensioen dat veel te veel op en neer zou gaan. Voor die nadelen worden oplossingen bedacht. Bij het FTK bijvoorbeeld de gedempte premie; bij de WTP de solidariteitsreserve. Maar die oplossing wordt bedacht vanuit een andere visie en soms zelfs vanuit een heel andere economische theorie dan het oorspronkelijke model. Dit gaat zo verschillende malen voort.
Zo ontstaat een lappendeken van onderling inconsistente onderdelen. Dat is in normale situaties al niet optimaal, maar het wordt in minder normale situaties (zoals 2022) onbeheersbaar.
Er liggen nu verschillende voorstellen om de nadelen van de Wet toekomst pensioenen te lijf te gaan. Van een reëel beschermingsrendement tot afschaffen van de WTP en een minimum rekenrente in te voeren. Al die voorstellen zijn gebaseerd op een heel andere manier van denken dan de oorspronkelijke wet. Al die voorstellen, hoe goed bedoeld ook, zijn dus nieuwe lappen op de lappendeken en zullen de instabiliteit van het systeem verder vergroten.
Koopkrachtig Solidair Pensioen daarentegen is een totaalpakket, gebouwd vanuit één visie die consequent is doorgevoerd (nominale zekerheid, geborgd door prudente grondslagen; uit prudentiemarge wordt indexatie gefinancierd). Deze consistentie maakt het systeem robuust en voorspelbaar in stress, eenvoudig te communiceren en daarnaast en passant ook nog eens goedkoper in de uitvoering.
Nieuwsbrief 2024 – 28 14 juli 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.