Nerveuze beurzen
De beurzen zijn de laatste dagen weer in beweging. Beleggers beoordelen de situatie in de wereld niet als gunstig en zijn aan het verkopen geslagen. Daardoor zakken de koersen van de aandelen. En ook de rente is aan het zakken.
Dit kan een kortstondig dipje zijn, zoals we in 2020 hebben gezien, of een aanzet naar een serieuze recessie, zoals we in 2008 hebben gezien. Wie zal het zeggen?
Nu zijn de koersen in het midden van het jaar voor pensioenfondsen niet het allerbelangrijkste. Maar de nervositeit op de beurzen kan natuurlijk tot aan de komende jaarwisseling aanhouden.
Voor pensioenen in het oude stelsel zal dat betekenen dat de ruimte om te indexeren averij oploopt. De indexatieruimte is afhankelijk van de rente en als die daalt, dan zal ook de indexatieruimte dalen. Dit effect wordt versterkt door dalende aandelenkoersen.
In het nieuwe stelsel bewegen de pensioenen mee met de markt. Als de markt daalt, zullen de pensioenen meebewegen. De dalende rente zal nog wel zorgen voor stijgende obligatiekoersen, maar dat zal waarschijnlijk weer ongedaan worden gemaakt doordat het projectierendement mee zal dalen.
Deze ontwikkelingen op de beurs zijn dus zowel in het oude als in het nieuwe stelsel reden tot zorg.
Bij Koopkrachtig Solidair Pensioen maken we ons wat minder druk bij dergelijke ontwikkelingen. Wij kijken naar de lange termijn en nemen altijd een heel scala aan scenario’s mee. Deze ontwikkeling op de beurs is gewoon een van de mogelijkheden waar we rekening mee hebben gehouden. In het verleden hebben wij voor dit soort ontwikkelingen geld opzij gezet en dat kunnen we nu inzetten om uw pensioen op peil te houden.
We gaan dat geld niet opnieuw voor ons uitschuiven. Buffers zijn er om klappen op te vangen. Als er klappen zijn moet je ze dus daarvoor gebruiken, niet eindeloos voor je uit schuiven.
Nieuwsbrief 2024 – 32 11 augustus 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.