Rechtszaken en vertrouwen
Eén van de conclusies van Niek Peters, de jurist van Legaltree die in opdracht van de Tweede Kamer (naar aanleiding van een motie van Agnes Joseph) de juridische risico’s van invaren heeft onderzocht:
“Mijn antwoord op vraag 3 luidt als volgt. Er mogen zonder meer een aantal rechtszaken worden verwacht met betrekking tot het invaren. De eerste zaak is ook al gevoerd, maar die werd prematuur gevonden. Rechtszaken in verband met het invaren zullen in eerste instantie met name een extra belasting opleveren voor de rechtbanken. Waar nu al wordt gekampt met een hoge werkdruk, zal die naar verwachting in verband met de stelselherziening verder toenemen. Wat dat betreft zijn er zeker risico’s dat de rechtspraak onder druk komt te staan, mede gezien de grote verscheidenheid aan procedures die naast geschillen in verband met het invaren nog kunnen rijzen. De omvang van de risico’s valt op dit moment evenwel niet in te schatten. Die is namelijk mede afhankelijk van hoe snel de hoogste rechters duidelijkheid weten te scheppen over de principiële aspecten rondom de transitie, onder andere ten aanzien van de geoorloofdheid van het invaren als zodanig en het buiten werking stellen van het individueel bezwaarrecht.”
“Zeker risico’s dat de rechtspraak onder druk komt te staan”; wat staat hier eigenlijk? Stel u bent 35 jaar en pensioen is voor u een ver-van-mijn-bed-show. Maar u hebt een verbouwing aan uw huis laten uitvoeren en de aannemer heeft een wanprestatie geleverd. U sleept hem voor de rechter. De rechter reageert: “Dank voor uw klacht. Over een half jaar gaan we kijken wanneer we deze in behandeling kunnen nemen. Nee, dat kan niet eerder door de grote stapel pensioenconflicten die ik al op mijn bureau heb liggen”.
Een van de doelstellingen van deze nieuwe wet was het vergroten van het vertrouwen in het pensioenstelsel. Wat zegt zo’n waarschuwing van een deskundige jurist over de haalbaarheid van die doelstelling? Wat doet het met het vertrouwen in de politiek als dit scenario bewaarheid wordt?
Nieuwsbrief 2024 – 45 10 november 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.