donderdag 27 februari 2025 | Artikelen nieuwsbrief

Regels Koopkrachtig Solidair Pensioen zijn niet soepeler, maar meer op maat

Velen vinden dat de rekenregels van het oude stelsel te streng waren. Anderen betogen dat die nodig waren om de pensioenen ook voor jongeren te kunnen zekerstellen. Bij Koopkrachtig Solidair Pensioen is de rekenrente over het algemeen hoger, waardoor er meer ruimte ontstaat voor indexering. Sommigen zien dit als een versoepeling van de regels, tot opluchting van de een en tot zorgen van de ander.

Dit is echter een misvatting. De regels van Koopkrachtig Solidair Pensioen zijn niet soepeler dan die van het oude stelsel, ze zijn meer toegesneden op de werkelijke risico’s van pensioenen. Misschien zijn de rekenregels van Koopkrachtig Solidair Pensioen zelfs wel strenger.

Er is namelijk nogal was mis met de oude rekenregels. https://www.koopkrachtig-solidair-pensioen.nl/berichten/hoofdlijnen-deel-1-de-fout-in-het-financieel-toetsingskader/. Om er een paar uit te pakken:

De geformuleerde doelstelling was dat een fonds in staat moest zijn om over twaalf maanden alle verplichtingen door waarden gedekt te hebben. Op deze doelstelling waren alle rekenregels toegespitst, maar een deelnemer heeft daar niks aan. Zelfs een jong gepensioneerde heeft nog tien, twintig of dertig jaar te gaan. Wat heb je dan aan een bescherming die maar één jaar duurt? En anderzijds: waarom zou je nu al alle verplichtingen voor de komende zestig jaar binnen twaalf maanden moeten kunnen ophoesten?

Door die korte horizon werd er geen rekening gehouden met het zelf-herstellend vermogen van beurzen. In 2008 is bijvoorbeeld de AEX, de beursthermometer, met 52% gedaald. In 2017 was die weer op het oude niveau. Met een horizon van één jaar is dat dus een crisis; met een horizon van tien jaar is het niet meer dan gemist rendement. Door die korte horizon werd het risico op aandelen dus overschat voor lange termijn verplichtingen.

Ook de buffers werkten niet zoals ze bedoeld zijn. Als er namelijk een echte tegenvaller was op de beurs, dan werden niet de buffers ingezet om de pensioenen te beschermen, maar werden de pensioenen gekort om de buffers te beschermen.

Zo kunnen we doorgaan. De rekenregels waren allesbehalve op maat en daardoor werkten ze niet of soms zelfs averechts.

Bij Koopkrachtig Solidair Pensioen hebben we niet getornd aan het uitgangspunt van het oude stelsel en alle wetten die er daarvoor waren: een pensioenfonds moet een door de werkgever toegezegd pensioen verzorgen. Het nakomen van de verplichting mag niet aan het toeval worden overgelaten, maar moet met een kwantitatief risicomodel worden zeker gesteld.

Al wat wij bij Koopkrachtig Solidair Pensioen gedaan hebben is het kwantitatieve risicomodel meer op maat toesnijden, meer richten op de risico’s die pensioenen daadwerkelijk lopen. Natuurlijk ging daar wel een uitgebreide studie aan vooraf om uit te zoeken waar de risico’s precies liggen en hoe je die zou kunnen beheersen.

Dat pensioenen daardoor zeker, koopkrachtig en goedkoper worden dan onder zowel het oude als het nieuwe pensioenstelsel, is gewoon de uitkomst van het sommetje.

Nieuwsbrief 2025 – 09 2 maart 2025

Woordenlijst

ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.

  • Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
  • Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
  • Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
  • Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
  • Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.

Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.

Gerelateerde berichten

Is pensioen te ingewikkeld?

Wij hadden laatst een discussie met iemand over de vraag of de Wet toekomst pensioenen het jaar 2030 gaat halen. Een stelsel dat nul van de gestelde doelen haalt en wel veel geld kost en ook nog eens veel onzekerheid oplevert, is immers gedoemd te stranden. De...

Lees meer

Dood paard

Een bekende wijsheid van de Dakota-indianen zegt dat “wanneer je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, de beste strategie is om af te stappen“. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Maar de praktijk is vaak anders. Zie bijvoorbeeld...

Lees meer