Sociaal of financieel
Tijdens zijn afscheidsspeech van de Universiteit van Tilburg en van Netspar benoemde Theo Nijman ook de discussie of pensioen nu een sociaal of een financieel product is. Hij concludeerde heel diplomatiek, dat pensioen beide is. Dat is natuurlijk een manier om iedereen te vriend te houden, maar het is ook een heel makkelijke manier om een belangrijke discussie dood te slaan.
Als pensioen een sociaal product is, dan is het alleszins acceptabel dat deelnemers verplicht zijn om deel te nemen aan een pensioenregeling. Dan is het ook acceptabel dat deelnemers er zelf niets over te zeggen hebben en moeten vertrouwen op het beleid van de fondsbestuurders. Het is dan ook acceptabel dat deelnemers meedoen zonder verstand van zaken of zelfs maar belangstelling te hebben voor pensioen. Dan is ook het hanteren van een doorsneesystematiek acceptabel.
Als pensioen een sociaal product is, dan is het evenwel niet acceptabel dat deelnemers daarover risico lopen. Voor een sociaal product is het onacceptabel dat er geen heldere concrete eis is hoe hoog een pensioen moet zijn, maar dat dit aan het toeval wordt overgelaten. Dat geldt voor het startpensioen, maar evenzeer voor indexatie.
Maar als pensioen een financieel product is, dan zijn de risico’s voor deelnemers wel acceptabel. Bij een financieel product kun je prima uitgaan van hoeveel je bereid bent in te leggen of hoeveel je je kunt veroorloven en dan wel te zien waar je uiteindelijk op uitkomt. Bij een financieel product is het geen probleem om deelnemers te laten kiezen tussen zekerheid en koopkrachtbehoud.
Maar een financieel product mag je niet verkopen aan mensen die niet begrijpen hoe het product in elkaar zit en waar de risico’s zitten. Verplichte deelname aan een financieel product is uit den boze. Bij een financieel product is eigen inbreng van de deelnemer essentieel. Deelnemers moeten kunnen beslissen over de omvang van de inleg, over het risico dat ze lopen en over tussentijdse wijzigingen in hun beleggingsbeleid.
Diplomatiek het midden aanhouden is dus sympathiek, maar onmogelijk. Je kunt niet de lusten van het een met de lasten van het ander combineren. We zien nu al dat dit tot ontevredenheid en wantrouwen leidt.
Wij van Koopkrachtig Solidair Pensioen zien pensioen ook als zowel een sociaal product als een financieel product, maar dan wel als gescheiden producten. Pensioen als financieel product kan in de derde pijler worden ondergebracht. De deelnemer kan met de verzekeraar afspreken wat hij wil. Vrijheid, blijheid, maar dan wel met de bijbehorende consequenties.
Het vormgeven van het sociale product willen wij voor onze rekening nemen. Verplichte deelname van de deelnemers. Deelnemers krijgen geen inspraak, maar worden volledig ontzorgd. In ruil daarvoor een heldere toezegging waar de deelnemer op kan rekenen, inclusief passende indexatie.
Nieuwsbrief 2024 – 39 29 september 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.