Solidair of solitair?
Op mijn berichten op sociale media krijg ik soms reacties van mensen die helemaal geen solidair pensioen willen. Mijn pensioen is van mij en daar heeft iedereen af te blijven.
Dit mag men uiteraard vinden. Dit is ook de gedachte achter de Wet toekomst pensioenen. Met name het flexibele contract is op deze gedachte ingericht. Maar ook het solidaire contract – waarvan Tweede Kamerlid Agnes Joseph (NSC) zo mooi zei “Het enige solidaire aan het solidaire contract is de naam” – gaat in wezen van deze gedachte uit. Uw pensioen is van u en u hebt met niemand iets te maken.
Maar als u geen solidair pensioen wilt, zult u moeten accepteren dat u ook geen koopkrachtig pensioen zult krijgen. In uw eentje kunt u zich namelijk niet zo veel risico veroorloven en zonder veel risico kunt u niet genoeg rendement creëren om koopkracht te behouden. Uw pensioen gaat elk jaar wel iets omhoog (of omlaag als de beurs tegenzit), maar de prijzen in de supermarkt zullen sneller omhoog gaan. Het is uw pensioen; via deelnemersraadpleging kunt u enigszins aangeven hoeveel risico u daarmee wilt lopen, maar u kunt er hoe dan ook steeds minder van kopen.
Dit niet-solidaire en dus niet-koopkrachtige pensioen is de kern van de inmiddels ingevoerde Wet toekomst pensioenen. Wij komen daar niet aan, dus ook als wij onze plannen kunnen realiseren, blijft deze optie open.
Maar wij willen er wel een optie naast zetten, een wel solidair en dus wel koopkrachtig pensioen. U hebt dan geen recht op een pensioenkapitaal of rendement. U krijgt geen keuze tussen veel of weinig risico. U hebt alleen recht op een pensioenuitkering. Uw fonds is verantwoordelijk voor het kunnen uitkeren daarvan. En die uitkering wordt – behoudens calamiteiten – jaarlijks evenveel verhoogd als de prijzen in de supermarkt. U hebt er weinig meer over te zeggen, maar u behoudt wel uw koopkracht en hebt elk jaar dus wel effectief evenveel te besteden.
Dit zijn de opties die er komen als wij ons plan kunnen realiseren. Het eerste is er al; het tweede willen wij toevoegen.
Nieuwesbrief 2024 – 36 8 september 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.