Spreiden van resultaten
De Wet toekomst pensioenen (WTP) zorgt er voor dat ieder opdraait voor zijn eigen risico’s. Die risico’s moeten beheerst worden. En met het terugbrengen van de risico’s wordt ook het rendement teruggebracht. Omdat we geen jojo-pensioen willen, betekent dit effectief dat er te weinig rendement gemaakt zal worden om op lange termijn van een koopkrachtig pensioen te kunnen spreken.
Nu zijn er mogelijkheden binnen de WTP om risico’s te verminderen zonder voorzichtiger te beleggen. Om te beginnen is er de solidariteitsreserve. Dat is een buffer waar in goede tijden geld heen gaat en in slechte tijden geld uit komt. De reserve kan echter niet negatief worden. Als de reserve leeg is en we toch slechte tijden hebben, dan komen die voor uw eigen rekening.
De solidariteitsreserve wordt gefinancierd uit drie bronnen: de huidige middelen van het fonds bij de transitie, premies en rendement. Bij alle bronnen moet het fondsbestuur kiezen: besteden we het geld aan de solidariteitsreserve of aan het pensioen van de deelnemer? Elke euro die naar de solidariteitsreserve gaat, gaat niet naar uw pensioen. Ook hier geldt dus: hoe voorzichtiger het fondsbestuur voor u is, hoe lager uw pensioen zal uitvallen.
Dan is er nog de mogelijkheid om beleggingsresultaten te spreiden. U krijgt dan als het ware een privé solidariteitsreserve. En eentje die wel negatief kan worden. Dat wil zeggen dat als het allereerste jaar slecht is en er nog niets in uw privé solidariteitsreserve zit, u het verlies toch kunt dempen en naar de toekomst doorschuiven.
U hebt dan dus twee pensioenpotten: eentje waar uw pensioen uit wordt betaald en eentje als buffer om tegenvallers op te vangen.
Nu zullen er meer jaren zijn met een positief dan met een negatief rendement. Dat moet ook, want om uw koopkracht op peil te houden is dat overrendement nodig. Over het algemeen zal er dus steeds geld in dat potje zitten. Als u komt te overlijden zal dat potje vervallen aan de overige deelnemers in het fonds.
Nu gebeurt dat ook met de pot waaruit uw pensioen wordt betaald. Maar dat is nodig om iedereen een levenslang pensioen te kunnen garanderen. De spreidingsbuffer is daarvoor niet nodig en is dus een extra donatie van u aan toekomstige generaties.
Met andere woorden: om een koopkrachtig pensioen te realiseren is het nodig om heel risicovol te beleggen. Dat levert een jojo pensioen op dat niemand aan zal durven. Alle vormen van verminderen van risico zullen leiden tot een lager pensioen, waardoor koopkrachtbehoud er niet meer in zit.
Koopkrachtig Solidair Pensioen heeft een heel andere insteek. Geen individuele potjes meer, maar een collectief vermogen waarin alle risico’s met elkaar gedeeld worden. Door het met elkaar delen van risico’s kunnen wij wel realiseren wat de WTP niet voor elkaar krijgt.
Nieuwsbrief 2024 – 09 3 maart 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.