Waarom aanpassen van de rekenrente niet volstaat
Met Koopkrachtig Solidair Pensioen hebben wij een nieuw risicomodel waarmee we de risico’s van pensioenfondsen beter kunnen inschatten. We leggen de focus op de lange termijn, waar het oude stelsel en ook de Wet toekomst pensioenen de focus op de korte termijn leggen. Daarmee rekenen we de risico’s door zodat we precies weten hoe zeker we pensioenen kunnen maken.
Ik krijg wel eens een reactie: kan dat niet simpeler? Gooi gewoon de rekenrente omhoog en we kunnen weer indexeren.
Ergens begrijp ik die reactie wel. Er zit een gat tussen het rendement dat fondsen maken en de rekenrente. Daar zit wel ruimte in. Als we de rekenrente verhogen naar 2% of 3% kan er geïndexeerd worden en komt het met de pensioenen van de huidige jongeren waarschijnlijk ook helemaal goed.
Dat is waar, maar het belang van pensioen is groot. Het gaat om het inkomen van mensen als ze zelf geen optie meer hebben om daar nog iets aan te veranderen. Dat inkomen, daar leggen ze gedurende hun werkzame leven één dag inkomen per week voor in. En we hebben het niet alleen over de tien miljoen mensen die nu in een regeling zitten. Elke maand komen er nieuwe deelnemers bij en ook voor hen leggen we een systeem neer dat deugdelijk moet zijn. Dan is “komt waarschijnlijk goed” gewoon niet goed genoeg.
Dan hebben we een systeem nodig dat aantoonbaar robuust is. Dan hebben pensioenfondsen, maar ook DNB als toezichthouder, handvatten nodig om hun risico’s te managen. Zodat ze niet “er maar vanuit gaan dat het wel goed komt”, maar heel duidelijk kunnen sturen en zórgen dat het goed komt.
Dat systeem kunnen wij leveren. Een systeem met een wetenschappelijke onderbouwing, zodat pensioenen aantoonbaar geborgd zijn. Het biedt fondsen ook handvatten om hun risicomanagement te sturen. Ze kunnen hun beleggingsbeleid optimaliseren om, deugdelijk onderbouwd, de grootst mogelijke zekerheid en de grootste kans op volledige indexatie te realiseren tegen zo laag mogelijke kosten.
Nieuwsbrief 2024 – 17 28 april 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.