Wat is eerlijk?
In de pensioendiscussie wordt een eerlijk pensioen door velen belangrijker gevonden dan een goed pensioen. Maar wat is eerlijk?
Stel u en ik betalen hetzelfde bedrag aan pensioenpremie. Maar u betaalt het begin 2008 en ik eind 2008. In 2008 is de AEX, de beursthermometer, gehalveerd. Ik ga even uit van volledige belegging in de AEX. In het echte leven zal er wat voorzichtiger belegd worden, waardoor het effect wat minder zal zijn, maar het principe zal hetzelfde zijn.
Uw pensioenpot is dus gehalveerd, terwijl ik pas instap als die halvering achter de rug is. Voor hetzelfde geld heb ik dus twee maal zo veel pensioen als u. Is dat eerlijk?
Aanhangers van de Wet toekomst pensioenen zullen zeggen: ja, dat is eerlijk. Het is uw pensioenpot waarop de verliezen zijn geleden, dus is het terecht dat uw pensioen is verlaagd. Als we dit gelijk zouden trekken, zou dat herverdeling betekenen van mij naar u en herverdeling is het ergste wat ons in pensioenland kan overkomen.
Wij van Koopkrachtig Solidair Pensioen zien dat iets anders. Wij zeggen: u en ik hebben beide dezelfde premie betaald voor een goed pensioen. Het is dan de verantwoordelijkheid van het pensioenfonds om daarvoor dat goede pensioen te leveren. Dat de beurs is gehalveerd, is gewoon een omgevingsfactor waarbinnen het fondsbestuur heeft te opereren. Een goed bestuur met een lange termijn visie kan dat makkelijk aan. Wij vinden het dus niet eerlijk dat ik twee maal zo veel krijg als u. Dezelfde premie moet leiden tot hetzelfde pensioen.
Nieuwsbrief 2024 – 14 7 april 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.