maandag 2 december 2024 | Artikelen nieuwsbrief

Werkgeversbelang

Hebt u wel eens een spijker in de muur geslagen met een nijptang? Dat is best te doen. Het gaat nog beter als de nijptang een platte kop heeft. Maar het gaat natuurlijk nog beter met een hamer. Want een hamer is speciaal gemaakt om spijkers in de muur te slaan. Materiaal dat speciaal is gemaakt voor het doel waarvoor u het gebruikt, werkt nu eenmaal beter.

Er zit nog een voordeel aan gebruik van het goede materiaal. Stel u wilt een persoonlijk record vestigen op de marathon. U gaat naar de winkel en laat zich schoenen aanmeten die u maximaal steunen in het verhogen van uw snelheid. Er wordt gekeken naar de juiste maat en naar de veerkracht van de zolen. Als u de marathon gelopen hebt, blijkt u niet alleen uw persoonlijk record te hebben gelopen, maar ook minder pijn in uw rug en uw knieën te hebben. Daar hebt u bij de aanschaf van de schoenen helemaal niet op gelet, maar u bent er wel blij mee. Door materiaal te gebruiken dat speciaal voor dit doel is gemaakt, klopt namelijk het hele plaatje, ook dat deel waar u eerst niet op lette.

De rekenmodellen van zowel het oude stelsel (FTK) als het nieuwe stelsel (WTP) zijn beleggingsmodellen die zijn aangepast voor pensioenen. Te vergelijken met de nijptang met de platte kop om een spijker in de muur te slaan. Koopkrachtig Solidair Pensioen werkt daarentegen met een model dat speciaal voor het zekerstellen en koopkrachtig maken van pensioenen is ontwikkeld. De hamer zogezegd. Daardoor kunnen wij beter een zeker en koopkrachtig pensioen leveren.

Doordat wij een model op maat hebben gemaakt voor pensioenen, vallen alle stukjes op hun plaats, ook de stukjes waar we eerst niet zo mee bezig waren. Eerder schreven wij al over de administratiekosten die naar beneden kunnen, omdat fondsen geen geld meer morsen aan het beheersen van irrelevante korte-termijnrisico’s.  Deze keer gaat het over het werkgeversbelang.

Koopkrachtig Solidair Pensioen is ontwikkeld vanuit het belang van de deelnemer. Het belang van de werkgever was niet waar we mee begonnen. Maar de werkgever is een belangrijke speler. Hij betaalt tenslotte een belangrijk deel van het pensioen. En ook hij blijkt te profiteren van het maatwerk dat wij leveren.

Voor de werkgever zijn in het pensioendossier twee doelen belangrijk: tevreden medewerkers en beheersbare premies. Tevreden medewerkers realiseren wij door een duidelijke boodschap en een zeker en koopkrachtig pensioen.  Maar wat doet Koopkrachtig Solidair Pensioen met de premie?

Wij leiden de premie af van het verwachte rendement en het risico op basis van de beleggingsmix. Verwacht rendement en risico bepalen we op basis van langjarige statistieken. Over een jaar hebben we een “lang plus één”-jarige statistiek. Dat geeft dus al een stabiele basis.

Proefberekeningen laten zien dat dit met het huidige premieniveau ook in het pessimistische scenario haalbaar is. Als het allemaal wat tegenzit, dan leveren we dus wat werkgevers verlangen in het pensioendossier. Maar als het gaat volgens een wat meer gemiddeld scenario, dan lopen de reserves ook na volledige indexatie in de loop der jaren zo op, dat de premie over een jaar of twintig geheel of gedeeltelijk uit de overtollige reserves betaald kan worden. In gunstige scenario’s kan dat al sneller het geval zijn.

Nu hebben wij de proefberekeningen met een beperkt budget uitgevoerd. We konden dus niet alles uitrekenen, maar waren vooral geïnteresseerd of ons model ook stand zou houden in slecht weer (antwoord: ja) en als we iets niet konden berekenen hebben we met een zwarte bril op verantwoorde schattingen gemaakt.

Zo hebben we gerekend met één beleggingsbeleid. In werkelijkheid hebben fondsen beleggingscommissies die met zogenoemde ALM-studies besluiten wat het meest verstandige beleggingsbeleid is voor het fonds. Nu zou het wel heel toevallig zijn als zo’n uitgebreide studie zou uitwijzen dat precies ons willekeurig gekozen beleggingsbeleid het beste beleid voor het fonds zou zijn. Goede kans dus dat fondsen een beleid kunnen vaststellen dat beter presteert dan het beleid waarmee wij gerekend hebben.

Verder hebben wij de FTK-dekkingsgraad als maatstaf voor de financiële positie van het fonds gekozen. Dat is simpel en voorzichtig, maar niet erg realistisch. Volgens onze proefberekening was een premiedekkingsgraad van 73% voldoende om een koopkrachtig pensioen te realiseren. Het zit er dik in dat de balans van een pensioenfonds als die wordt gepresenteerd volgens onze principes er een stuk vrolijker uit gaat zien. Dat zou dan inhouden dat er van de twintig jaar die ik hierboven noemde, al de nodige jaren verstreken zijn.

Met andere woorden: de stabiele, betaalbare premie waar werkgevers om vragen gaat bij Koopkrachtig Solidair Pensioen ook in het slecht weer scenario gerealiseerd worden. En het is heel goed mogelijk dat daar vroeger of later premiekortingen vanaf gaan, zonder de pensioenen zelf tekort te doen.

Nieuwsbrief 2024 – 49 8 december 2024

Woordenlijst

ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.

  • Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
  • Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
  • Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
  • Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
  • Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.

Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.

Gerelateerde berichten

Jaarrekening 2024

https://www.koopkrachtig-solidair-pensioen.nl/wp-content/uploads/2025/01/Jaarrekening-2024.pdf

Lees meer

Koopkracht voorstellen

In haar visiedocument Werken aan een toekomstbestendig pensioen benoemt Agnes Joseph namens NSC ook het belang van koopkracht. Ze doet drie voorstellen. Het eerste voorstel is dat sociale partners een koopkrachtambitie moeten formuleren. Precies deze zelfde eis...

Lees meer