WTP of FTK? Geen van beide!
Ik uit nog wel kritiek op de Wet toekomst pensioenen. De wet biedt onzekerheid, realiseert geen koopkrachtbehoud, vergt heel ingewikkelde communicatie en is duur in de uitvoering. Ik krijg daar reacties op. Sommigen zijn juichend; anderen zijn kritisch. Ik ben blij met beide.
Sommige van de kritische mensen geven aan, dat het in het oude stelsel (Financieel ToetsingsKader) nog slechter was. Dit wordt dan geïllustreerd met een uitgebreide doorrekening. En natuurlijk klopt die berekening, uitgaande van bepaalde veronderstellingen. Ik kan proberen om gaten te schieten in de veronderstellingen, maar dat ga ik niet doen. Want ik ben het ermee eens dat ook het oude stelsel met de oude rekenregels onder de maat presteerde. En welke van de twee onvoldoendes nu het minst onvoldoende is, vind ik niet het allerbelangrijkste.
Koopkrachtig Solidair Pensioen is geen stap terug naar het oude stelsel. Het is een stap voorwaarts naar een nieuw systeem gebaseerd op nieuwe economische inzichten.
Het belangrijkste verschil is de lange-termijn-visie die wij hebben tegenover de dag-tot-dag-focus van zowel het Financieel ToetsingsKader als de Wet toekomst pensioenen. U bent 40 en u wilt een uitkering als u 80 bent. Dan boeit het niet hoeveel uw geld na 1, 2 of 39 jaar waard is; het gaat erom dat het na 40 jaar voldoende is om uw uitkering te kunnen betalen.
Een ander verschil is de verantwoordelijkheid die wij nemen. U bent verplicht om deel te nemen, dan heeft het fonds de plicht om de tegenprestatie te leveren. Niet om “haar best te doen”, “te waken als goed huisvader over uw geld” of iets dergelijks. Nee, leveren! Met onze rekenmethode is dat alleszins haalbaar.
Als ik kritiek uit op de Wet toekomst pensioenen is dat dus niet omdat ik een stap terug wil zetten. Het is omdat ik een paar stappen vooruit wil zetten.
Nieuwsbrief 2024 – 16 21 april 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.