Zachte verplichtingen
Het zal u niet ontgaan zijn dat wij de nodige kritiek hebben op de waardering en het risicomanagement in het oude stelsel. Dat gaat over verschillende zaken, onder andere over zachte verplichtingen.
Harde verplichtingen zijn over het algemeen duidelijk. U hebt een contract gesloten. Daarin staat wat u moet betalen en wat u daarvoor terugkrijgt. Punt.
Pensioenfondsen hebben echter ook een heel belangrijke zachte verplichting: een fonds “streeft naar” indexatie. Dat is geen harde verplichting. U kunt niet claimen: er was 2,3% inflatie, dus ik wil 2,3% verhoging van mijn pensioen. Aan de andere kant is het ook geen vrijblijvende kwestie. Het fondsbestuur dient haar bedrijfsvoering zodanig in te richten, dat u in normale omstandigheden op indexatie kunt rekenen. Het bestuur mag dan wel bepalen wanneer er sprake is van normale omstandigheden.
Althans zo was de situatie tot in 2007 het Financieel ToetsingsKader werd ingevoerd. Dat werkte prima. Zonder dat er harde afspraken waren werd er zo goed als elk jaar gewoon geïndexeerd en als dat niet zo was, dan was er een heldere, acceptabele verklaring voor.
Dit veranderde met de introductie van het Financieel ToetsingsKader in 2007. De modelbouwers van destijds kenden het begrip zachte verplichting niet en hebben dat dus helemaal niet in hun modellen meegenomen. Sterker: er kwamen regels om indexeren te ontmoedigen.
Met het verdwijnen uit de regelgeving verdween die zachte verplichting ook uit de cultuur van de pensioenindustrie. Fondsen melden nu trots dat ze pak ‘m beet 25% van de inflatie aan indexatie kunnen geven. Het verhaal is, dat het zo goed gaat met het fonds, dat het u 25% kan geven van wat u nodig hebt om de prijsstijgingen in de supermarkt te kunnen bijbenen. Het wordt niet gezien als 75% tekortschieten.
Met de Wet toekomst pensioenen wordt dat nog erger. U krijgt een verhoging of verlaging van uw pensioen en wat de prijzen in de supermarkt hebben gedaan is uw probleem.
Wij willen met Koopkrachtig Solidair Pensioen die zachte verplichting weer terugbrengen. Fondsen formuleren een indexatiebeleid en in principe houden ze zich daaraan. Ze mogen meer of minder indexeren, maar dan hebben ze wel wat uit te leggen. Gewoon indexeren wat u nodig hebt is voor fondsbesturen dan de gemakkelijkste weg en wij gaan ervan uit, dat ze daar alleen in goed uit te leggen omstandigheden van zullen afwijken.
Nieuwsbrief 2024 – 26 30 juni 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.