Zin en onzin van modellen – afscheid van Theo Nijman
Op 20 september 2024 nam Theo Nijman afscheid van de Universiteit van Tilburg en van Netspar. Na zich 39 jaar via de wetenschap bezig gehouden te hebben met pensioenen van anderen gaat hij nu zelf met pensioen.
Hoewel Theo Nijman nota bene mede grondlegger is van de vermaledijde Wet toekomst pensioenen heb ik hem als mens en als wetenschapper hoog zitten. Hij heeft in 39 jaar heel zorgvuldig zijn route in het wetenschappelijk terrein gekozen en is daarmee tot grote wetenschappelijke hoogte gestegen. Voor zover ik kan overzien heeft hij in al die 39 jaar slechts één verkeerde afslag genomen. Het is dezelfde verkeerde afslag die DNB en de rest van de financiële wereld in inmiddels heel Europa heeft genomen. Ook ik heb jarenlang die afslag gevolgd voordat ik een jaar of tien geleden de fout ontdekte.
Het pikante is dat Theo Nijman in zijn afscheidsspeech ongewild zelf die verkeerde afslag benoemt https://x.com/JosBerkemeijer/status/1837598526932418567. Hij zegt “Het punt is, dat elke doorrekening natuurlijk zo zinvol is als de onderliggende aannames” (0:16 in het filmpje).
Hoe hij dit bedoelt, volgt uit het vervolg van het filmpje. Die punten zijn overigens allemaal terecht. Maar zijn opmerking is ook waar op een manier die hij zeker niet bedoelde. En dat is dat pensioen in alle formele berekeningen is gemodelleerd als liquide verhandelbaar financieel product. Die aanname is onjuist, zoals ik al op https://www.koopkrachtig-solidair-pensioen.nl/berichten/hoofdlijnen-deel-1-de-fout-in-het-financieel-toetsingskader/ heb toegelicht.
En dat betekent, dat we over alle volgende berekeningen van dekkingsgraden, indexatiecapaciteit en zelfs over de hele noodzaak van pensioenhervorming in navolging van Theo Nijman kunnen zeggen: “Juist doorgerekend dus, maar weinig zinvol.”
Ik sluit af met de zin waarmee hij dit deel van zijn speech ook afsluit en waar ik mijzelf heel erg in herken: “En mijn conclusie is ook dan weer, dat voldoende onafhankelijk tegenwicht in het pensioendebat vereist is om zinvol modelgebruik mogelijk te maken. Zonder modellen kunnen we het niet, maar we moeten dat wel op een heel verstandige manier doen.”
Nieuwsbrief 2024 – 39 29 september 2024
Woordenlijst
Actieve deelnemer
Actuariële premie
AOW
AOW leeftijd
Begrotingsperspectief
Beschermingsrendement
Casino pensioen
Collectief pensioen
Compensatie
DB pensioen
DC pensioen
Degressieve opbouw
Dekkingsgraad
Doorsneepremie / doorsneesystematiek
Flexibel contract
Financieel ToetsingsKader
FTK
Fictief
Franchise
Indexatie
Inkoop pensioen
Kapitaaldekking
Korten pensioenen
Koopkrachtig Solidair Pensioen
Langlevenrisico
Life Cycle Beleggen
Leenrestrictie
Nabestaandenpensioen
Malieveld
Nominale aanpraak
Nominale aanpraak
Omslagfinanciering
Opbouwbasis
Overrendement
Pech- en gelukgeneraties
Pensioenpijlers
PPI
Pech- en gelukgeneraties
Premiedekkingsgraad
Premieregeling
Projectierendement
Rekenrente
Rekenrente – oude wetgeving
Rekenrente - Alternatieve ideeën
Rekenrente - ROL Pensioenfondsen
ROL Pensioenfondsen
Restitutie
Risicobasis
Risicovrije rente
Solidair contract
Solidariteit
Solidariteitsreserve
Stichting ROL Pensioenfondsen
Vervangingsratio
Waardeoverdracht
Waarderingsperspectief
WTP
ROL is een innovatieve manier van pensioen-rekenen. Waar de politieke discussie gaat over òf-òf-vragen, realiseert de ROL èn-èn.
- Èn nominale zekerheid (geen kortingen van pensioenen meer);
- Èn snellere indexatie voor ouderen (aanpassen van pensioen aan gestegen prijzen), sneller nog dan het pensioenakkoord;
- Èn pensioenzekerheid voor jongeren;
- Èn grote kans op een volledig geïndexeerd pensioen voor jongeren;
- Èn stabiele premies op ongeveer het huidige niveau.
Dit is niet te mooi om waar te zijn. Dit is slimmer rekenen. Actuaris Arno Eijgenraam kan politieke discussies overbodig maken door al deze doelstellingen tegelijk te realiseren.